Pensiunea Bâlea Sat din Cârțișoara
Cărțișoara, str. Principală, nr. 293, județul SibiuPensiunea Dealu Morii din Cârțișoara
Cărțișoara, str. Principală, nr. 26, județul SibiuPensiunea Leia din Cârțișoara
Cărțișoara, str. Principală, nr. 608, județul SibiuPensiunea Poiana Avrigului din Valea Avrigului
Avrig, str. Valea Avrigului, nr. 1202, județul SibiuDin păcate nu am găsit nici un circuit turistic.
Transfăgărăşan
Transfăgărăşan – drumul care traversează Munții Făgăraș (munții cu cea mai mare altitudine din România, Vârful Moldoveanu 2544 m) și unește regiunea istorică Muntenia de Ardeal, dar și o importantă zonă turistică de la noi din țară.
De altfel, este drumul cu cea mai mare altitudine din Europa și anume 2042 m în Căldarea Glaciară Bâlea, întinzându-se pe 2 benzi de circulație cu o lungime de 92 km ce cuprinde 27 de viaducte și poduri.
Aici se întâlnește și cel mai mare tunel din țară (887 m) care străbate muntele Platinul între Capra și Bâlea Lac.
În ceea ce privește traversarea Transfăgărăşanului, acesta reușește să îmbine adrenalina dată de drumul anevoios și numeroasele serpentine, cu spectaculozitatea peisagistică.
Transfăgărășanul este încărcat de obiective turistice naturale, dar și antropice.
Pornind din Muntenia spre Ardeal, sau invers pe drum descoperim diverse obiective deosebit de interesante. Primul dintre aceastea este Barajul Vidraru, cel mai înalt baraj din România, locul preferat de tineri pentru practicarea sporturilor extreme ca bungee-jumping. Dar și lacul de acumulare Vidraru, un lac perfect pentru plimbări cu barca în inima munților.
Cascada Bâlea aflată la peste 1200 m înălțime aceasta impresionează prin căderea spectaculoasă de apă, în trepte.
Bâlea Lac, lac de origine glaciară, situat la 2040 m și înconjurat de creste muntoase, este probabil cel mai vizitat lac glaciar de la noi din țară și unul dintre cele mai frumoase. Un alt lac de origine glaciară este Lacul Capra, un lac foarte frumos situat la poalele Vârfului Capra.
Un alt obiectiv antropic sunt ruinele Cetății Poienari, una dintre cetățile lui Vlad Țepeș.
Transfăgărășan – drumul ce impresionează și prin flora și fauna deosebită, începând cu dealurile subcarpatice și trecând prin diferitele etaje ale păduriilor și până în căldarea de la Bâlea Lac unde peisajul este colorat de topurile de flori alpine roșii și roz.
Șoseaua Transfăgărăşan este cea mai frumoasă șosea din România și una dintre cele mai spectaculoase din Europa.
Județul | Argeş, Sibiu |
---|---|
Autorul articolului | Larisa Lăcătuşu |
Country name | România |
Obiective turistice
Transfăgărăşanul este drumul care traversează Munții Făgăraș (munții cu cea mai mare altitudine din România, Vf Moldoveanu 2544 m) și unește Muntenia de Ardeal.
De altfel este drumul cu cea mai mare altitudine din Europa și anume 2042 m în Căldarea Glaciară Bâlea, întinzându-se pe 2 benzi de circulație cu o lungime de 92 km și cu 27 de viaducte și poduri.
Aici se întâlnește și cel mai mare tunel din țară (887 m) care străbate muntele Platinul, mai exact între Capra și Bâlea Lac.
În ceea ce privește traversarea Transfăgărăşanului, acesta reușește să îmbine adrenalina dată de drumul anevoios și numeroasele serpentine, cu spectaculozitatea peisagistică.
Șoseaua Transfăgărăşan este cea mai frumoasă șosea din România și una dintre cele mai spectaculoase din Europa.
Cetatea Poienari este o mare fortăreață construită în calea invadatorilor otomani, fiind situată în vârf de munte ofera o imagine panoramică asupra Barajului Vidraru și Munții Făgărăș. Pentru vizitarea cetății este necesară parcurgerea a unui drum cu peste 1000 de trepte, această cetate este recunoscută și ca fiind una din reședințele lui Vlad Țepeș (Dracula).
Barajul Vidraru a fost construit între anii 1961-1966, iar realizarea lui a dus la cca 80 de decendați. Se poate ajunge la baraj pe partea estică a lacului Vidraru pe un drum ce urcă până la Bâlea. Lacul Vidraru este un lac de acumulare cu o lungime de 10,3 km, iar în subteran se află amplasată centrala electrică, în masivul Cetățuia.
Lacul glaciar Bâlea are o lungime de 360 m și este situat la o altitudine de 2034 m, între Defileul Oltului și Poalele Munților Piatra Craiului. Este format în circ glaciar și reprezintă o adevărată minune a naturii, iar din anul 1932 întreaga suprafață a lacului cât și cca 180 ha din jurul său au fost declarate rezervație științifică.
Cascada Bâlea este situată în Munții Făgăraș la o altitudine de 1234 m și este una din cele mai renumite cascade din România.
Din păcate nu există nici o croazieră în această zonă turistică.