Țara Oașului
Țara Oașului este una dintre cele mai deosebite și importante regiuni turistice și istorice din România. Este o regiune frumos conturată, cu numeroase obiceiuri și tradiții unice. Din punct de vedere geografic, Țara Oașului cuprinde depresiunea tectono – vulcanică cu același nume și munții care o înconjoară: Munții Oaș și Igniș, cu altitudine cuprinsă între 700 – 1200 de metri, munți de origine vulcanică.
Condițiile favorabile de locuire din această regiune sunt demonstrate încă din cele mai vechi timpuri, existând urme de cultură materială începând cu paleoliticul. Țara Oașului a fost locuită de dacii liberi, iar în secolul al XIII-lea, majoritatea așezărilor sunt atestate, fiind poziționate pe cunoscutul ”drum al sării”, ce venea de la Ocna Șugatag, peste pasul Huta, la Satu Mare.
Turiștii se pot bucura de numeroase obiective în această zonă turistică. Ca și obiective turistice naturale, în Țara Oașului putem descoperi culmile vestice ale Munților Igniș, cu trasee turistice spre vârful Pietroasa și spre ”Sfinxul din Oaș”, cu platouri și vârfuri vulcanice. De asemenea, putem vizita lacul de la Călinești și izvoarele minerale numite borcuturi.
Din punct de vedere cultural, Țara Oașului este o regiune cu o impresionantă cultură, dar și vestită pentru obiceiurile, tradițiile și porturile specifice, conservate în forme originale până în zilele noastre. La Negrești Oaș putem vizita Muzeul Țării Oașului, cu secții de arheologie, etnografie, costume, ceramică și cu construcții, în aer liber, specifice Țării Oașului.
Etnografie și construcții vechi, specifice Țării Oașului, putem vizita și în localitatea Cămârzana, renumită pentru arhitectura, portul și obiceiurile specifice din Țara Oașului. Localitatea Vama este un însemnat centru tradițional de olărit, iar la Huta Certeze putem vizita case specifice, tradiționale. În contrast cu aceste așezări vechi este localitatea Certeze, astăzi satul are cele mai impresionante clădiri în stil modern, construite de primii români plecați să muncească în străinătate.
În fiecare an, în prima duminică din luna mai, în Pasul Huta, la trecerea spre Maramureș, putem participa la o tradițională nedeie, cu participarea zonelor Codru, Oaș, Maramureș. Turiștii pot asculta melodii specifice folclorice ale acestor zone turistice, pot admira costume tradiționale și pot gusta din preparate specifice.
Dintre obiectivele antropice realizare de om în această zonă minunată amintim: Muzeul din Negrești Oaș, Castelul Regelui Carol din Carei, Cetatea din Ardud, Turnul Pompierilor, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstiera de la Bixad.
Țara Oașului este o regiune turistică complexă, unde putem descoperi o Românie pură, prin tradițile și obiceiurile păstrate intact încă din cele mai vechi timpuri.