Peste tot în lume sunt munți și dealuri, plaiuri și vâlcele, văi și pâraie, dar armonizarea acestora într-un mod atât de spectaculos ca în zona Câmpina – Brebu este mai rar întâlnită. Livezi și grădini aruncate pe pante repezi, fânețe cu clăi ce se usucă la soare sub poale de munți, pășuni legate la soare sub poale de munți, pășuni legate între ele de poteci ce șerpuiesc pe văi și văioage spre culmile semețe ce ocrotesc de mii de ani pe muntenii statorniciți aici, oameni aspri, drepți și harnici .
Începuturile așezărilor se pierd în negura timpului, arealul Câmpina – Brebu păstrând încă imaginea arhaică dată de strămoși. Imaginea zonei de deal și de munte a Prahovei reprezintă o legătură cu trecutul, cu legendele și tradițiile care ne transmit străvechea înțelepciune a strămosilor noștri.
Municipiul Câmpina este situat în județul Prahova, la o altitudine de 426 metri, fiind un adevărat amfitatru natural ce se desfăsoară în toată splendoarea lui pe Valea Prahovei. Beneficiind de climatul favorabil Câmpina este orașul cu cele mai multe zile însorite pe an datorită salbei de dealuri, ce împrejmuiește urbea .
Și dacă ați ajuns la Câmpina, trebuie să ajungeți neapărat și până la Brebu, unde pe lângă numeroasele peisaje de un farmec aparte puteți vizita și câteva obiectiv turistice interesante, precum Complexul Domnesc Matei Basarab și mănăstirea pictată de Sava Henția.
Comuna Brebu este situată la numai 7 km nord de Câmpina și aproximativ 40 km de Ploiești. Vatra comunei fiind un platou întins de peste 10 kilomentri în mijlocul unei mari depresiuni de sub poalele munților Bucegi și Grohotiș.
Posibilitățile de cazare în zona Câmpina – Brebu sunt multiple. Daca alegi singurătatea și marea de verdeață și atunci poți campa în poienițele și văile de pe Valea Prahovei. Poți să te retragi pe la vreo stână pentru a gusta din toată gama preparatelor specific și a asculta poveștile ciobanilor. Sau ești pus în dificultatea de a te hotărî să alegi una din pensiunile, casele țărănești, hoteluri sau moteluri din orașul Câmpina și comuna Brebu.
Foto: Bianca Mihaela PICIOREA
Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania, Cazare Bușteni, Cazare Poiana Țapului
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Vinul alb – gamă sortimentară
Principalele soiuri de struguri cultivate și vinurile albe pe care acestea le produc: Feteasca Albă este un vechi soi românesc, prezent de foarte mult timp în cultură și bine adaptat condițiilor de climă din podgoriile ţării noastre. Se crede că a fost obținut prin selecție populară din soiul Fetească neagră. Este soiul care deține în […]

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca
Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară. A crescut într-o familie cu tradiție în realizarea opincilor, dar a ales să fie croitor. De-a lungul anilor a fost unul dintre cei mai de seamă croitori din Vâlcea, iar atunci când a realizat că opinca dispare […]

Tradiții de Crăciun în Valea Jiului
Străvechi tradiții de Crăciun printre Crai și Pițărăi Imagini: Antonela Dumitrescu Valea Jiului este o zonă unică prin tradiții și obiceiuri de Crăciun, dar și prin peisajele pitorești aflate pe munții înalți. Comunitatea de momârlani din această zonă prețuiește și transmite din generație în generație obiceiuri străvechi. De Crăciun, momârlanii înfrumusețează sărbătorile prin tradiții frumoase, […]