Rezervația naturală Vulcanii Noroioşi
Coordoante GPS Pâclele Mari: 45°20’23″N, 26°42’33″E
Rezervația Vulcanii Noroioşi, locul unde pământul fierbe, se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca. Rezervația este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Rezervația se deosebește prin fenomenul spectaculos și rar întâlnit în lume care se desfăsoară aici. Vulcani de dimensiuni reduse care în loc de lavă scot la suprafața pământului cu ajutorul gazului o pastă fluidă formată din noroi.
Practic, existența acestor vulcani este determinată de mai mulți factori naturali (apa, gaze naturale, argile, gipsuri) care o dată combinați în proporțiile necesare produc acest fenomen magic. Gazele naturale scot noroiul de la o adâncime de peste 3000 m pentru a forma o bulă perfectă la suprafața pământului.
Peisajul care ia naștere la suprafața pământului este unul în continuă schimbare, permanent iau ființă vulcani noi în timp ce cei mai vechi se sting pe rând.
Tipuri de vulcani în rezervația Vulcanii Noroioşi
Există două tipuri de vulcani noroioși, vulcani propriu-ziși și vulcani fierbători.
Datorită gazelor, vulcanii fierbători dau impresia de fierbere continuă, dar contrar așteptărilor temperatura lor este scăzută.
Rezervația Vulcanii Noroioşi este importantă atât din punct de vedere geologic cât și botanic datorită vegetației halofile care s-a dezvoltat aici reprezentată de speciile: Nitraria Schoberi şi Obione Verrucifera.
Vulcanii, în a căror cratere clocotește noroiul fluid și lucitor, înconjurați de câmpul arid și crăpat în contrast cu natura ce se dezlănțuie în imediata apropiere formează un peisaj atât de spectaculos încât ajungi să te întrebi dacă este real.
Cazare în apropiere găsiți aici.
Acces: la Pâclele Mari sau Pâclele Mici poți ajunge astfel:
- de la București urmând traseul: București – Urziceni – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 140 km)
- din Timișoara urmând traseul: Timișoara – Deva – Sibiu – Brașov – Scorțoasa (aprox. 575 km)
- de la Baia Mare urmând traseul: Baia Mare – Reghin – Sighișoara – Brașov – Scorțoasa (aprox. 535 km)
- din Iași urmând traseul: Iași – Bârlad – Focșani – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 301 km)
Cel mai ușor acces în această zonă se face cu mașina. Dar există și microbuze din Buzău (Autogara XXL) care merg până la Pâcle. Mai multe detalii despre programul de întoarcere în oraș le puteți obține de soferul microbuzului.
Caută cazare în categoria: Cazare Muntenia, Cazare Chiojdu, Cazare Amara
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Târgul de Turism al României I 2025: Reduceri WOW de până la 50% și experiențe B2B de neratat
Târgul de Turism al României I 2025: Reduceri WOW de până la 50% și experiențe B2B de neratat Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2025, își deschide porțile joi, 20 februarie, oferind oportunitatea de a explora destinații variate și oferte turistice exclusive. Evenimentul se desfășoară pe o suprafață de 12.000 mp și reunește […]

Trovanţi – misterul pietrelor vii
Cu aproximativ şase milioane de ani, înaintea naşterii marelui sculptor Constantin Brâncuş, nu departe de locul lui natal, natura îşi crea propria galerie de artă. O artă de nedescris, şi totuşi nemaiîntâlnită până în zilele noastre. Trovanţi – localizarea misterioaselor pietre Pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna vâlceană Costeşti, se […]

Cascada Moceriş – tărâmul zânelor
Cascada Moceriş – tărâmul zânelor Imagini: Claudiu Vatau Cascada Moceriş coordonate GPS: 44.8983553, 21.8921432 Din nou în „Lumea mirifică a Banatului de sud”! Cascada Moceriş este situată pe teritoriul comunei Lăpuşnicu Mare, satul Moceriş, din minunata Vale a Almăjului, judeţul Caraş-Severin. Drumul este accesibil cu maşina, dacă aveţi o maşină de teren. Dar eu vă […]
One Reply to “Vulcanii Noroioşi – locul unde pământul fierbe”