Trovanţi

Trovanţi – misterul pietrelor vii

Cu aproximativ şase milioane de ani, înaintea naşterii marelui sculptor Constantin Brâncuş, nu departe de locul lui natal, natura îşi crea propria galerie de artă. O artă de nedescris, şi totuşi nemaiîntâlnită până în zilele noastre.

Trovanţi – localizarea misterioaselor pietre

Pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna vâlceană Costeşti, se deschide o altă lume. O lume a pietrelor vii, care cresc pe zi ce trece şi care au stârnit o paletă diversificată de poveşti în privinţa acestora.

În jurul “dorobanţilor”, aşa cum le mai numesc localnicii, se ţese cu fir de adevăr un veşnic folclor.
Unii spun ca Trovanţi ar avea origini supranaturale, alţii că ar fi mărturii lăsate de anumite civilizaţii extraterestre. Alţii susţin cu tărie ca după o ploaie îndelungată, din nisipul umed răsar mici Trovanţi, iar cei de dimensiuni mari îşi modifică mărimea.

Oamenii de ştiinţă, nu au reuşit nici până în ziua de astăzi să afle în totalitate misterul Trovanţilor, decât să emită anumite ipoteze. Una dintre cunoscutele ipoteze ale savanţilor este că Trovanţi sunt de fapt gresii care au o structură mult mai dură decât cea a stratului în care aceştia se dezvoltă.
Odată ce păşim pe plaiurile mirifice ale patriei, descoperim că rădăcinile Trovanţilor sunt tot mai lungi. Astfel de pietre se por regăsi şi pe Dealul Feleacului (judeţul Cluj), pe teritoriul satului Cosolt (Sibiu), în Munţii Buzăului, dar şi în Hasdat (Hunedoara).

O vechie istorie mărturiseşte că, în trecut aceste pietre erau folosite pentru construirea caselor. Astăzi, însă, legislația protejează aceste bogăţii naturale.
Trovanții își așteaptă vizitatorii să-i încânte și să-i uimească!


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia, Cazare Băile Olănești

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Băile-Olănești Trovanţi - misterul pietrelor vii

Băile Olănești și izvoarele tămăduitoare

Băile Olănești – oaza de sănătate din Vâlcea Băile Olănești coordonate GPS:  Latit. 45.201514, Longit. 24.246619 Băile Olănești este una dintre cele mai importante stațiuni balneare din România. Așezată în județul Vâlcea la poalele Carpaților Meridionali, înconjurată de păduri bogate de foioase și de un peisaj frumos și natural, stațiunea Băile Olănești, beneficiază de ape tămăduitoare […]

0 comments
Cimitirul-Vesel-de-la-Sapanta-3 Trovanţi - misterul pietrelor vii

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Cimitirul Vesel de la Săpânța – un muzeu unic al artei populare Foto: Monica Burtea Cimitirul Vesel de la Săpânța coordonate GPS: 47.9714 N – 23.6956 E Cimitirul Vesel de la Săpânța din județul Maramureș, este un obiectiv turistic unic atât prin aspectul crucilor albastre și înfrumusețate cu picturi naive, dar mai ales prin mesajele […]

0 comments
Pădurea-Hoia-Baciu-–-poarta-către-altă-lume Trovanţi - misterul pietrelor vii

Pădurea Baciu – poarta către altă lume

Pădurea Baciu și fenomenele inexplicabile Pădurea Baciu, cunoscută și sub numele de Pădurea Hoia-Baciu, se află în Transilvania, mai exact la marginea localității Cluj-Napoca. Este probabil cel mai cunoscut loc din România care a adunat mărturi legate de fenomene inexplicabile, desprinse din altă lume. Pădurea este inclus în diverse topuri ale celor mai înspăimântătoare locuri de pe […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *