Ștei - mica Moscovă de altădată

Ștei – mica Moscova de altădată

Ștei – de la sat la oraș


Imagini: bihorinimagini.ro


În vreme ce sovieticii își ridicau „imperiul” în extremitatea nordică a Europei, o viață liniștită duceau țăranii postbelici din Ștei. Un sătuc în modestul și tradiționalul județ Bihor. Cunoscuți în toată Țara Beiușului drept cei mai buni cultivatori de „curichi” (varză) și „scârtaveți” (castraveți). Viața sătenilor se schimbă radical când, în 1952, sovieticii le invadează satul. În patru ani de zile, până în 1956, armata sovietică a reușit să transforme un sat de la malul drept al Crișului Negru cu mai puțin de 200 de case, într-un oraș cu peste 25.000 de locuitori, ridicând din temelii blocuri, un palat administrativ, cinci cinematografe, două școli, ringuri de dans – trei la număr, dispensare, o bază sportivă, restaurante, și inclusiv magazine. Astfel, această localitate nu mai era doar un sat uitat de lume, ci unul din cele mai cunoscute orașe din nord-vestul României postbelice.

Atracția principală a rușilor, însă, nu a fost peisajul pitoresc și liniștit al Șteiului dinainte de sosirea lor, ci mina de uraniu de la Băița Plai. Mina a fost descoperită de un geolog român la finele anilor ’30. Timp de aproape 10 ani a fost exploatată această mină. Uraniul de cea mai bună calitate a fost transportat în fosta Uniune Sovietică în cantități inimaginabile – peste 300.000 de tone.

Șteiul de azi – turism

Astăzi, orașul nu mai este cel de altădată, dar păstrează, totuși, amintirea anilor petrecuți sub dominație sovietică. Destinul fostului oraș Dr. Petru Groza – denumire obținută în timpul regimului lui Gheorghe-Gheorghiu Dej, până în 1996 – nu mai stă în puterea bunicilor și a părinților, ci a generației prezente și a celora ce va să vină. De aceea, tinerii localnici se mobilizează an de an să aducă orașului schimbarea necesară ce-i poate readuce pe cât posibil faima de odinioară.

Pentru cei fascinați de istoria religiei, în special a celei ortodoxe, Șteiul este locul în care câteva biserici, din lemn ori cu titlul de „catedrală”, stau încă în picioare, așteptând să fie descoperite.

Totodată, și iubitorii de istorie au ce vizita în Ștei. Casa memorială a filosofului și scriitorului Miron Pompiliu așteaptă și ea să fie vizitată. Iar Monumentul Soldatului Necunoscut ridicat în urma Primului Râzboi Mondial în cinstea anonimilor căzuți pe front, nu lipsește nici el.

Turismul în zona Șteiului

Totuși, cele mai mari atracții turstice nu se află în orașul propriu-zis, ci pe o rază de câțiva kilometri. Una dintre ele este chiar cunoscuta Peșteră a Urșilor, descoperită în urma unei dinamitări în 1975. În această peștera se găsesc resturi fosile aparținând speciei de urs dispărută cu aproximativ 15000 de ani în urmă – Ursus Spelaeus. Părțile superioare și inferioare ale peșterii sunt amenajate în așa fel încât să fie permis pasajul turiștilor.

La nici 300 de metrii distanță de Peștera Urșilor, Aurel Flutur a întemeiat Muzeul Etnografic „La Fluturi”. Muzeu în care se află peste 2000 de obiecte vechi colecționate pe parcursul a cel puțin 30 de ani de către întemeietorul acestuia. Flutur este posesorul a unor obiecte vechi de cel puțin 200 de ani, toate expuse în propriul său muzeu.

Așadar, oameni buni, dacă vreodată sunteți în trecere, vă învit cu mare drag să faceți un popas aici. Cu toate că este un oraș mic, sunt câteva lucruri destul de impresionante de văzut, în fond și la urma urmei, „esențele tari se țin în sticluțe mici”.


 

Pestera-cu-Cristale-din-mina-Farcu-–-in-lumea-cristalelor-48 Ștei - mica Moscova de altădată

Peștera cu Cristale din mina Farcu – în lumea cristalelor

Peștera cu Cristale – Locul în care pământul și-a creat propriul rai Imagini: Claudiu Vatau Peștera cu Cristale din mina Farcu coordonate GPS: 46.8064 N, 22.4236 E Peștera cu Cristale se află pe teritoriul comunei Roșia din județul Bihor și este ascunsă în mina Farcu din versanții domoli ai munților Pădurea Craiului. Mina Farcu a fost […]

0 comments
Cetatea-Râșnov-–-Falnic-supraveghtor-al-Râșnovului-DescoperimRomania-1 Ștei - mica Moscova de altădată

Cetatea Râșnov – Falnic supraveghtor al Râșnovului

Cetatea Râșnov – Falnic supraveghtor al Râșnovului   Semeață și impunătoare, loc de cugetare cu istoria și cu siguranță, dovada a umanității, Cetatea Râșnov este cu siguranță unu loc ep cre trebuie să îl vizitezi. La doar 20 de km de brașov, un loc de poveste își deschide porțile, Râșnovul, oraș micuț, de munte care […]

0 comments
Nava-fluviala-de-croaziera-MS-Diana-si-a-inceput-misiunea-internationala-12 Ștei - mica Moscova de altădată

De ce să alegi o croazieră cu nava MS Diana?

MS Diana este mai mult decât o navă de croazieră. MS Diana este locul în care turiștii vin, socializează, se distrează, se împrietenesc și se reîntâlnesc în următoarea croazieră. Indiferent de croaziera aleasă programul este potrivit pentru toată lumea. Liniștea transmisă de apă nu se compară cu nimic. Parcă toate problemele au rămas pe mal. […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *