Un trecut zbuciumat, un prezent măreţ şi un viitor plin de glorie
Pe malul drep al Oltului la aproximativ 25 km distanţă de poalele munţilor Cozia, se află un feeric oraş cu un trecut istoric remarcabil, acesta purtând numele de Râmnicu Vâlcea.
Aici funcţionează şcoala în care m-am format ca liceean, o şcoală care atinge un apogeu aparte.
Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea își începe istoria în anul 1837, când a fost terminată clădirea ce era destinată viitorilor slujitori ai altarului.
În 1947, un incendiu devastator a mistuit o parte din oraş, Centrul Episcopal şi Seminarul. De atunci Seminarul a avut mai multe locaţii, primul fiind în Metocul de la Craiova.
Ierarhul Calinic Cernicarul a obţinut aprobara domitorului ţării şi a reclădit sediul Episcopiei şi Seminarului.
În anul 1948, Seminarul s-a desfiinţat şi a trecut în patrimoniul statului.
După evenimentele din 1989, la solicitarea PS. Episcop Gherasim Cristea al Râmnicului, firul istoric se reia, funcţionând în fostul sediu al U.M. de pompieri.
În anul 1993 se mută la Grupul Şcolar Forestier iar în 1994 în clădirea Grupului Şcolar Sanitar.
În 1996, după numeroase intervenţii ale PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa, Seminarul şi-a reluat cursurile într-o clădire nouă, ridicată lângă Schitul Inăteşti unde funcţionează şi astăzi.
Acest Seminar a avut parte de preoţi profesori şi profesori laici de cea mai înaltă valoare. Tot în această instituţie marele compozitor, protopsaltul Anton Pann a predat cu dragoste şi credinţă.
Succesorul PC. Pr. Prof. Dr. Nicolae Bălaşa a fost PC. Pr. Prof. Arhim. Dr. Vartolomeu Andronie, stareţul Mănăstirii Cozia, apoi PC. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, sub îndrumarea căruia mi-am efectuat studiile liceeale, înfiinţând clasa de fete cu profil de Ştiinţe Sociale.
În cei patru ani de liceu, Seminarul Telogic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea mi-a oferit profesori de elită cu mari copetenţe în educarea şi formarea eleviilor. O şcoală care îsi deschide larg porţile de fiecare dată şi călăuzeşte fiecare elev prin etapa adolescenţei.
Zbuciumat şi încercat de vremuri, Seminarul reclădeşte gloria de altă dată.
Imagini: Mihai Eugen și Marian Mitrea
Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Băile Olănești, Cazare Mălaia, Cazare Valea Lotrului, Cazare Pensiuni
Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice

Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele și parfumul iubirii
Într-o legendă nordică, se spune că florile de liliac apar atunci când primăvara alungă zăpada de pe câmpuri și înalță soarele în țăriile cerului, alaturi de curcubeu. Primăvara împletește atunci razele soarelui cu cele ale curcubeului și începe să le îndrepte spre pământ. Când primăvara ajunge în nord, în ținuturile scandinave, nu mai rămân din […]

Târgul de Turism al României I 2025: Reduceri WOW de până la 50% și experiențe B2B de neratat
Târgul de Turism al României I 2025: Reduceri WOW de până la 50% și experiențe B2B de neratat Târgul de Turism al României, ediția de primăvară 2025, își deschide porțile joi, 20 februarie, oferind oportunitatea de a explora destinații variate și oferte turistice exclusive. Evenimentul se desfășoară pe o suprafață de 12.000 mp și reunește […]

Excursie cu barca în Clisura Dunării
O zi perfectă începe cu o excursie cu barca în Clisura Dunării Imagini: Claudiu Vatau După o săptămână plină ne decidem să plecăm din oraș pentru câteva zile de relaxare. Ne dorim un loc în care să nu fie nici foarte cald, dar nici rece, să fie și munte, dar și apă așa că cea mai […]