Într-o legendă nordică, se spune că florile de liliac apar atunci când primăvara alungă zăpada de pe câmpuri și înalță soarele în țăriile cerului, alaturi de curcubeu. Primăvara împletește atunci razele soarelui cu cele ale curcubeului și începe să le îndrepte spre pământ. Când primăvara ajunge în nord, în ținuturile scandinave, nu mai rămân din toate culorile curcubeului decât culorile alb și violet. Acesta le presară asupra unor tufișuri cu flori minuscule, florile de liliac.
Sunt multe de spus despre ,,liliacul de la Ponoare”, de la simbolistica amplă a culorilor la importanța Rezervației. Drumul descoperirii este unul lung presărat cu flori de liliac mov și alb, susținute de verdele cald și de localnici.
Pastelul culorilor din Pădurea Liliacului
Pornind de la culorile ademenitoare liliacul mov este un simbol al trăirilor și sentimentelor născute la începutul unei iubiri. Această culoare se află în contrast cu liliacul alb, care semnifică inocența și puritatea. Dar, pășind pe acest drum îngust al pădurii în fața călătorului se pictează un tablou fabulos. Ademenit de mirosul dulce al florilor de liliac, călătorul se poate opri să admire liniștit parfumul naturii darnice cu această zonă.
Aici, la Ponoare, sunt locuri unice și tainice în care omul și-a găsit încă din cele mai vechi timpuri un adăpost. În peșteri sau în alte formațiuni calcaroase, dar și în păduri, oamenii și-au găsit un adăpost. Câteva descoperiri arheologice ne mărturisesc că datează încă din epoca pietrei șlefuite.
Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele – sărbătoarea închinată primăverii
Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele a devenit celebră și are o vechime destul de mare. Anual aceasta se desfășoară în comuna Ponoarele în Pădurea de Liliac, o rezervație ce se întinde pe 20 de hectare. Se desfăşoară de obicei la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înflorit. Aceasta a devenit cunoscută în țara noastră, atât pentru cadrul natural deosebit, cât și pentru evenimentele folclorice care au loc aici. Renumele acestei sărbători a ajuns și peste hotare. Astăzi localnicii, cât și alți români din diferite regiuni ale țării, vin pentru frumusețea locurilor și pentru această sărbătoare.
„Pădurea de liliac” aflată pe Valea Prislopului este o rezervaţie unică în ţară.
Parfumul dulce al florilor de liliac, parfumul iubirii, pot spune, atrage numeroși turiști să descopere România în totalitate.
Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Valea Cernei
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Ielele și Sânzienele – flori, superstiții și iubire
Ielele și Sânzienele – flori, superstiții și iubire Departe de orașul aglomerat, în satul românesc, acolo unde tradiția și vechile obiceiuri încă mai domnesc, descoperim superstiții de mult uitate de către noi, ”cei de la oraș”. În luna lui cireșar, când spicul grâului dă în copt, când câmpul cu a lui bogăție de flori și […]

Despre vin, senzualitate și erotism
Vinul se bea in doi, dar goi pentru că patează „In vino veritas” În urmă cu 7000 de ani, undeva în Mesopotamia, apare cultura viței de vie, extinzându-se apoi în tot Orientul Mijlociu. La rândul lor, grecii, romanii și egiptenii au adoptat această cultură, primele etichete apărând în Egiptul antic. Astfel, au fost descoperite ulcioare […]

Timişoara – file de istorie
Timişoara Timişoara coordonate GPS: lat. 45.7494, long. 21.2272 Pentru că toţi ştim, Timişoara este mai mult decât reşedinta judeţului Timiş din regiunea istorică Banat, mai mult decât cel mai mare oraş situat în Câmpia de Vest a României (partea de sud a Câmpiei Panonice), între apele liniştite ale Timişului şi ale Begăi. Despre istoria şi tot ceea ce face acest oraş […]