Pițărăii lui Tudor Vladimirescu

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – fragment din bogăția etnografică a Gorjului


Sursa foto: Claudiu Nețoiu


,,- Bunico, pe timpul mata tot așa era?
-Da, toate așcea sânt de cân’ lumea șî pământu’, nu sînt de-acu’! ”

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu  – tradiția transmisă din moși-strămoși


Se apropie Crăciunul și imediat suntem în luna a douăsprezecea a anului 2016. Timpul guvernează acum fiecare gând al românilor spre locul natal, spre cei dragi, spre obiceiuri și tradiții vii.

Alături de cele mai cunoscute obiceiuri românești, în comuna Padeș din județul Gorj are loc o formă de colindat unică.

Comuna Padeș se află în Subcarpaţii Sudici şi Piemontul Getic ce cuprind partea de nord a judeţului. Ea este vegheată de culmile Pietrei Cloșani și este situată într-o zonă colinară şi muntoasă specifică judeţului.

În Ajunul Crăciunului, în toate satele comunei copiii, tinerii și bătrânii participă la un colindat unic lăsat din străbuni. Această formă unică de colindat poartă numele de pițărăii cu măști.

Pițărăii din comuna Padeș sunt un frumos fragment de bogăție etnografică a Gorjului.

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – confecționarea măștilor


Așadar, pentru pandurii lui Tudor Vladimirescu păstrarea tradițiilor a devenit un țel pur al vieții lor. În satele Padeș, Văieni, Călugăreni, Orzești, Motru Sec, dar și în Cloșani pregătirile pentru fabricarea măștilor încep din timp. Măștile pentru pițărăi sunt din blană de oaie sau de capră, iar pielea este argăsită. Acestea sunt modelele măștilor din străbuni, dar, în prezent ele se mai confecționează și din alte materiale.

Copiii și tinerii își confecționează singuri măștile, le decupează ochii, gura și nasul, cos nasturi și fire colorate. Aceștia le confecționează fie acasă alături de bunici, prieteni sau părinți, fie la Muzeul din satul Cloșani. Măștilor, în funcție de dorințele fiecăruia, li se face o față veselă sau mai morocănoasă. Unii se costumează în moși, alții își confecționează măști în funcție de diferite profesii (polițiști, medici, lăutari) alții se prefac în babe. De asemenea, fetele își realizează măștile pentru ele, acestea se fac din pânză sau alte materiale și sunt foarte haios împodobite.

Cei care se costumează cu aceste măști sau au costume haioase cu diferite mesaje non-verbale se numesc ,,hoarce”.

Hoarcele sunt cele care păstrează grupul de colindători organizat, ele merg în fața acestuia și formează un rând haios. Acestea au un rol important în alungarea spiritelor rele prin străpungerea văilor cu strigăte specifice, pocnirea din bici și folosirea colindelor. Colindele reprezintă niște boate de lemn care sunt decojite, iar apoi acestea sunt afumate la foc. Ele au un model vărgat sau circular de alb și negru.

Fiecare copil sau tânăr care colindă trebuie să aibă un săcui și o colindă. În săcui se află boabe de porumb, de fasole, grâu, un măr, un colăcel și un fir de busuioc. Acestea se pun de către mamele sau bunicile grijulii pentru a mulțumi anului roditor și pentru că își doresc roade bogate anul următor.

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu  încep în jurul orei 12. Cu toții se întâlnesc în centrul satului, iar de acolo aceștia pornesc în spre amonte, iar după acea merg în aval. Toate văile sunt pline de urările calde și de vestiții clopoței ai acestora.

Cea mai vestită strigătură este:

,, – Haida mare-n pițărăi că numai eu rămăsăi. Dă colacul și cârnatul că de nu mă duc la altul!!!”.

La fiecare casă în fața porții familiile ies cu masa încărcată cu bunătăți. Aceștia împart tuturor, turtă dulce, eugenii, mere, colăcei (pițărău), chibrite, biscuiți și altele. De asemenea, pentru cei mai înfrigurați există și ceainicul cu rachiu fiert sau țuică fiartă, dar și nelipsitul vin roșu. E un moment unic, plin de încărcătură și energii pozitive care alimentează amintirile și sufletul localnicilor. Bucuria și privirile pline de dragoste, dar și obrajii roșii povestesc cu farmec despre frumusețea tradiției noastre de acolo.

În toată țara obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii prin frumusețea lor clară plină de mistic și autentic. De aceea aceste tradiții trebuie duse mai departe prin practici, dar și prin viu-grai.

Tradiția trebuie simțită, învățată și respectată, iar Pițărăii din comuna Padeș exprimă o parte din viul patrimoniu cultural al României.

Vă invit în cele 8 sate ale comunei Padeș pentru a participa la tradiția moștenită din străbuni – Pițărăii lui Tudor Vladimirescu.


Caută cazare în categoria:Cazare Retezat Parâng, Cazare Transalpina, Cazare Parâng, Cazare Rânca, Cazare Straja, Cazare Hațeg

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Festivalul-Anonimul-–-proiectii-non-stop Pițărăii lui Tudor Vladimirescu - fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Festivalul Anonimul – proiecţii non-stop

Festivalul Anonimul şi deconectarea de la cotidian Festivalul Anonimul a ajuns la a XIII-a ediție şi se va desfăşura din nou la Sfântu Gheorghe, în 8 – 14 august 2016. Locația Delta Dunării nu este întâmplător aleasă, ci e locul perfect unde al doilea fluviu ca mărime din Europa întâlnește Marea Neagră printr-o frumoasă și spectaculoasă deltă. […]

0 comments
Targul-de-Turism-al-Romaniei-DescoperimRoamnia.ro-2 Pițărăii lui Tudor Vladimirescu - fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Participă la Târgul de Turism al României!

Participă la Târgul de Turism al României! Ediția de toamnă a Târgului de Turism al României va avea loc la ROMEXPO între 14 și 17 noiembrie 2019 în Pavilionul B1. Printre sutele de expozanți tradiționali ai manifestării se numără agenții de turism, tour-operatori, zonele turistice din România prin intermediul: Administrațiilor Publice Locale, Asociațiilor de Turism, […]

0 comments
Rezervatia-Gradina-Zmeilor-–-templu-al-naturii-DescoperimRomania.ro-2 Pițărăii lui Tudor Vladimirescu - fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii

Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii Rezervația Grădina Zmeilor se află la o distanță de aproximativ 1 km în apropierea satului Gâlgău Almașului, din județul Sălaj.  Această Grădină din piatră sculptată de natură uimește nu doar cu peisajele sale dar și cu legendele care sunt atribuite fiecărei stânci. Rezervația Grădina Zmeilor are o suprafață […]

0 comments

4 Replies to “Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – fragment din bogăția etnografică a Gorjului”

mihai stefanescu
6 decembrie 2016
Cu tot respectul si , fara a minimaliza eforturile si realizarile satenilor vecini din satul Closani , in satele Orzesti - Calugareni traditia nu este cu nimic mai prejos ca la Closani. Cosider ca in pestera din satul Orzesti este adevarata traditie cand , in zorii zilei de PITARAI , tinerii , si nu numai , se intalnesc si discuta ,,planul de bataie '' al zilei inainte de a se masca in ,,hoarce''si a pleca , cu tot alaiul din sat , in Pitarai.Veniti pe data de 24.12 a fiecarui an si va veti convinge si veti ramane profund impresionati.
Răspunde
    Closanu Diana
    6 decembrie 2016
    Mi-a placut tare mult comentariul tau si ma bucur ca suntem cativa care duc mai departe valorile. Tocmai de aceea m-am gandit la o promovare a obiceiurilor si a zonei noatra. Este adevarat ceea ce spui tu in fiecare sat este ceva aparte si, in special, in cele enumerate mai sus! Ma bucur ca ai facut o invitatie, pentru ca intradevar in data de 24.12 a fiecarui an are loc ceva inedit in comuna Padeș! :)
    Răspunde
Pusa
12 decembrie 2016
Superb Diana! Merita sa tot scrii!
Răspunde
Closanu Diana
14 decembrie 2016
Mulțumesc mult, voi mai scrie mi-am descoperit un nou hobby !!
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *