Peștera Muierii – cea mai vizitată peșteră din România

Lung îi drumu` Gorjului … azi la Peștera Muierii

Peștera Muierii – Locul unde ne-am întâlnit cu istoria

Pășind printre dealurile gorjene spre Baia de Fier, cărările ne-au purtat pașii la Peștera Muierii.
O pesteră ascunsă în Munții Parâng, săpată de apele râului Galbenu în urmă cu 3-4 milioane de ani.
Peștera este de o frumusețe rară și își leagă numele de momente mai puțin fericite ale traiului pe aceste meleaguri, fiind folosită ca adăpost de femeile, bătrânii și copii din zonă rămași acasă în urma bărbaților plecați la luptă.
Lungimea peșterii este de 8000 metri și este așezată pe 4 niveluri, din care 800 de metri sunt vizitabili, doar nivelul superior, celelalte 3 niveluri sunt greu accesibile și sunt rezervații speologice. Temperatura peșterii este de 10 grade pe tot parcursul anului.

Accesibilitate

Accesul în peșteră este ușor, vizita se face cu ghid autorizat care ne povestește în detaliu despre această minunăție a naturii, explicându-ne pas cu pas peisajul dezvăluit în fața ochilor. Pe parcursul vizitei lumina se aprinde în fața grupului de turiști și se stinge în urmă făcând ca traseul să fie unul foarte sigur.
Încă de la intrare, pașii ne sunt călăuziți printre coloanele, stalactitele, stalacmitele ce creează un univers unic, ca de poveste. Cărarea, pe alocuri îngustă, pe alocuri mai largă, ne poartă în inima munților. Descoperim formațiuni de o frumusețe greu de descris precum Domul, probabil cea mai impresionantă piesă din acest splendid peisaj, Sala Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare, Valul Altarului, Vălul Muierii, Bazinele Mici, Cascadele împietrite, Sala Turcului, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, toate purtând denumirile date de primi speologi ce au început cercetarea în 1974.

Gazdele peșterii

Sus, pe tavanul peșterii, zărim comunitatea de lilieci ce locuiește aici, ignorând mulțimea de turiști ce încearcă să-i zărească și totuși retrăgându-se printre stânci până ce mulțimea de oameni se îndepărtează.
În Galeria Urşilor au fost gasite 183 schelete de urși, iar pe langă aceștia au mai fost descoperite schelete de: lei de peșteră, hiene de peșteră şi alte animale specifice zonei. Un schelet de urs de talie medie, URSUS SPELEAEUS, este amplasat pe traseul turiștilor.
În Sala Bolților au fost găsite cele mai multe vetre de foc și ustensile preisorice.
Cea mai mare descoperire a avut loc în anul 1952 când s-a găsit craniu de femeie preistorică datând de 30 000 de ani, în acele vremuri a fost cel mai vechi fosile umane găsite în Europa.
Statisticile spun că această peșteră este cea mai vizitată din țară, iar ce știm sigur este faptul că Peștera Muierii a fost prima peșteră electrificată din România în 1958.

Te rugăm …

Din nefericire urmele pe care oamenii le lasă în urma lor sunt vizibile și puțini sunt cei care înțeleg că orice atingere a peretilor peșterii degradează iremediabil micro-ecosistemul și tot ceea ce peștera ar fi putut fi.
Dacă te hotărăști să vizitezi acest loc minunat, pe alocuri distrus iremediabil de alți oameni, te rugăm lasă în spatele tău doar urma pașilor tăi. Nu atinge! Cândva, cineva, va aprecia!

 


Caută cazare în categoria: Cazare OlteniaCazare Polovragi

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: NaturaObiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *