Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Paștele – moment de cumpănă pentru creştini

Întorcându-ne în timp şi păşind pe urmele prăfuite ale trecutului regăsim rămăşiţele tradiţiilor pascale, care ne aduc aminte de zilele pătimitoare ale Mântuitorului.

În trecutul zbuciumat al patimilor, înşuşi Iisus din iubirea Sa nemărginită îşi jertfeşte viaţa pentru fiecare fiinţă în parte. La scurt timp, mai  exact la trei zile, acesta îşi revarsă dragostea pură şi iubirea cea sinceră asupra omenirii prin învierea tainică din Sfântul Mormânt.

Încă de pe cele mai îndepărtate meleaguri şi din cele mai vechi timpuri, Paștele a devenit o sărbătoare de bucurie şi veselie atât în casele, cât şi în inimile creştinilor.

Paștele între semnificații, tradiții și obiceiuri


Atât tradiţiile cât şi obiceiurile se împletesc armonios, bine conturat de hore, ouă roşii, cozonaci şi alte datini din timpuri vechi și stăvechi.

Se foloseşte oul de Paşte deoarece acesta simbolizează echilibrul, viaţa şi reînnoirea naturii. Culoarea roşie semnifică atât sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru măntuirea lumii, cât şi focul cu puterea lui purificatoare.

Ciocnitul ouălor îşi are legea scrisă din datinile străbune, şi aceea că persoana mai în vârstă, de regulă bărbatul, ciocneşte cu capul oului de capul oului  ţinut în mână de către partener în timp ce rosteşte cuvintele duioase „ Hristos a Înviat!” iar partenerul răspunde prin „Adevărat a Înviat!” mărturisind Învierea Domnului.

Hora, este nelipsită din viaţa satului încă din cele mai vechi timpuri. Atât zilele de duminică cât şi cele de sărbătoare, ţăranii se adunau şi încingeau hore după hore în semn de veselie şi bucurie.

Pasca, este un cozonac de  formă rotundă care semnifică bolta cerească pe care se resfrange aurul razelor soarelui.

Mielul, simbolizează animalul pascal ce este sacrificat an de an ca ofrandă adusă Mântuitorului. Alegerea mielului ca animal de sacrificiu nu este întâmplătoare, deoarece mielul este printre puţinele animale blânde şi iubitoare.

Paștele reprezintă noaptea rugilor fierbinţi, noaptea în care creştinii lasă grijiile şi problemele în urmă, ca mai apoi, în ceas de zi, întreaga familie să se reîntregească sub acelaşi acoperiş, la aceeaşi  masă plină de amintiri copleşitoare.

Foto: dez.md


Caută cazare în categoria: Oferte speciale pentru Paște în România

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Excursie-cu-barca-in-Clisura-Dunarii-1 Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Cazanele Mari și Cazanele Mici

Cazanele Mari și Cazanele Mici alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase trasee turistice naturale din zona Dunării. Rezervația naturală este cuprinsă între Masivul Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, între localitățile Eșelnița și Dubova. Îmbină într-o armonie perfectă culorile apei cu ale stâncilor și ale vegetației. Cazanele Mari și Cazanele Mici, numite și Cazanele Dunării, au […]

0 comments
Pe-urmele-opincilor-cu-meşterul-Alexandru-Ilinca-3 Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca

Pe urmele opincilor cu meşterul Alexandru Ilinca Meșterul Alexandru Ilinca din Orlești, Vâlcea nu a lasat opinca să piară. A crescut într-o familie cu tradiție în realizarea opincilor, dar a ales să fie croitor. De-a lungul anilor a fost unul dintre cei mai de seamă croitori din Vâlcea, iar atunci când a realizat că opinca dispare […]

0 comments
bradu-varf-poza Paștele - moment de cumpănă pentru creştini

Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc

Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc pregătit pentru turiști Pârtiile de schi din Ținutul Secuiesc sunt pregătite să întâmpine turiștii iubitori de zăpadă și de iarnă. Această zonă minunată din Transilvania, dominată de frumusețea munților înalți, ascunde pârtii de schi deosebite. În cele doua județe ale Ținutului Secuiesc iarna sculptează natura sub vraja cristalului formând peisaje de […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *