Pădurea Letea

Pădurea Letea și caii liberi

Pădurea Letea – parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării


Pădurea Letea din județul Tulcea este situată în nord-estul Deltei Dunării și este  inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Din punct de vedere administrativ pădurea aparține comunei C.A. Rosetti și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care aproximativ 55% intră în aria zonelor strict protejate. Datorită imporanței sale floristice și faunistice Pădurea Letea a captat atenția oamenilor de știință începând cu anul 1930 și a devenit rezervație naturală în 1938.

Pădurea Letea floră și faună

Pădurea Letea se află în cel mai nordic punct de pe continentul Europa în care o pădure subtropicală poate exista. Peisajul este impresionant: pădurea s-a dezvoltat printre dunele de nisip formând așa-numitele hasmacuri.

De asemenea, Grindul maritim Letea este singurul loc în care se găsește o pădure formată din stejarul brumăriu, stejarul de luncă, frasinul de luncă, teiul alb și plopul alb. Stejarii așezați între dunele de nisip sunt seculari, având vârste de peste 500 de ani.

În jur de 3000 de animale (contabilizând și insectele, aproximativ 2000 dintre ele) și păsări precum vipera de nisip sau vulturul codalb, alte trei specii de șoim și corb își petrec timpul aici an de an.

O altă caracteristică a Pădurii Letea este vegetația formată din plantele cățărătoare: responsabile pentru aspectul mediteraneean este  liana greacă, dar și vița sălbatică, curpenul sau hameiul.
Caii sălbăticiți sunt cea mai mare atracție din Pădurea Letea. Aici trăind aproximativ 500 de exemplare. Din surse istorice, se crede că primii cai care și-au găsit adăpost aici au venit în urmă cu 700 de ani. În anul 1989, cooperativele agricole au fost desființate și mulți cai au fost înapoiați locuitorilor. Proprietari i-au lăsat să pască pe teritoriul Grindului Letea ducând la înmulțirea acestora.

Astăzi Pădurea Letea își așteaptă vizitatori pentru a le dezvălui aceste frumuseți.

Vă recomandăm cu drag o călătorie într-o lume frumoasă, departe de peisajul cotidian obișnuit.

Foto: Kuki Alexandru Barbuceanu



 

Munții-Retezat-tărâm-de-liniște Pădurea Letea și caii liberi

Munții Retezat – tărâm de liniște

Munții Retezat – patria lacurilor glaciare Cu siguranță e greu să nu fii auzit de Munții Retezat. Iar dacă doar ați auzit și nu ați ajuns până acum, vă recomand să mergeți cu prima ocazie. Veți rămâne fără glas în fața minunatelor “catedrale” de piatră și a limpezimii lacurilor glaciare pe care le veți întâlni […]

0 comments
Stațiunea-Văliug-Crivaia Pădurea Letea și caii liberi

Stațiunea Văliug – Crivaia

Stațiunea Văliug – Crivaia Stațiunea Văliug – Crivaia este una dintre cele mai cunoscute stațiuni turistice din Munții Banatului. Construită pe malurile Lacului Gozna sau Văliug, cum îl numesc localnicii, stațiunea s-a dezvoltat în ultimii ani ajungând să atragă tineri din toate colțurile țării și de peste hotare. Drumul până în stațiune este străjuit de […]

Descopera-peisajele-virgine-si-salbatice-ale-Romaniei-Poiana-Marului-www.DescoperimRomania.ro-3-jpg Pădurea Letea și caii liberi

Descoperă peisajele virgine și sălbatice ale României – Poiana Mărului

Descoperă peisajele virgine și sălbatice ale României – Poiana Mărului Poiana Mărului – O destinație de poveste! În munții Banatului, la aproximativ 30 km de orașul Caransebeș, se afla satul montan Poiana Marului. Printre atracțiile oferite de această locație de poveste se numără peisaje virgine, moștenirea culturală a popurului dac, cât si unul dintre cel […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *