Sfântul Andrei, ocrotitorul României, este cel care a provăduit și a încreștinat dacii, aducând învățătura lui Iisus pe meleagurile noastre, în Scytia, Dobrogea de azi. Se sărbătorește în fiecare an în data de 30 noiembrie, zi însoțită de numeroase superstiții și obiceiuri unice.
În noapte de Sfântul Andrei, în credința populară, realitatea se împletește cu fantasticul și lumea nevăzută. Noapte de Sântul Andrei poate fi considerată o noapte magică, mistică, cu o încărcătură deosebită.
Noapte de Sfântul Andrei este momentul în care strigoii, vii și morți, se luptă între ei, la răscruci de drumuri, cu coase sau limbi de meliță. În credința populară este consideră ca această noapte este una periculoasă, din cauza prezenței strigoilor care pot lua viața rudelor, pot fura roada pământului, sporul vitelor și pot aduce boli. Pentru a ne feri de strigoi și duhuri rele, credința populară spune că usturoiul protejează casa dacă este pus la ferestre și se fac cruci cu usturoiul la toate ușile, pentru a alunga răul. De asemenea se ascund coasele, iar vasele sunt puse cu gura în jos, pentru a feri casa de prezența strigoilor.
Se spune că în noapte Sfântului Andrei animalele vorbesc, iar oamenii care ascultă înnebunesc. Fiarele sălbatice pot umbla pe toate drumurile, de aceea de Sfântul Andrei nu se mătura casa, ca lupii să nu mănânce animalele. Gospodarii fac focuri mari, pentru a alunga animalele sălbatice din preajma grajdurilor.
În noapte de Sfântul Andrei fetele își pot afla ursitul
De asemenea, în noapte Sfântului Andrei, fetele își pot afla ursitul, cel care le va deveni soț. Fetele prepară ”turtuca de Andrei”, o turtă făcută din făină de grâu, coaptă pe sobă, care o vor mânca înainte de culcare. Bărbatul care le va apărea în vis, se spune că le este ursitul.
Tot în noaptea de Sfântul Andrei, bătrânii, cititori în stele, fac previziuni meteorologice și în funcție de cât de senin este cerul pot spune dacă va fi ploios sau secetos, bogat sau sărac anul ce va veni. De asemenea, o practică ce se mai ține și azi este grâul pus la încolțit într-o oală de pământ care prevestește cât de roditor va fi anul ce va urma.
Noapte Sfântului Andrei este o noapte a spaimelor și a numeroaselor superstiții, ce se păstrează în regiunile folclorice ale țării. De asemenea, putem vizita și Biserica Sfântului Andrei din Dobrogea, amplasată în peștera în care acesta a locuit cât timp a trăit pe meleagurile noastre.
Sursă foto: www.fn24.ro
Caută cazare în categoriile:
Cazare Litoralul Mării Negre, Cazare Eforie Nord, Cazare Hoteluri
Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice

Croaziera pe Dunăre cu MS Diana, un altfel de concediu
Dacă vă gândiți să faceți ceva diferit vara aceasta, dar totuși doriți să nu plecați prea departe, atunci o croazieră pe Dunăre ar putea fi o alegere potrivită. Croaziera pe Dunăre propusă de cei de la MS Diana te poartă pe valurile fluviului de la Orșova spre Veliko Gradište (Serbia) › Belgrad (Serbia) › Novi […]

Degustare specială, într-un regal al vinurilor prezente la VINVEST 2019
VINVEST 2019 Seara trecută, Timişoara a fost locul în care 45 de vinuri – aparținând unui număr de 15 producători români și străini – au fost degustate la pre-evenimentul organizat în deschiderea celei de-a XVI-ediţii a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, desfăşurat în acest an în perioada 19-21 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri din […]

Vulcanii Noroioși și peisajele dinamice ale Buzăului
Vulcanii Noroioși nu sunt singurii pe teritoriul țării noastre. Totuși, orice călător odată ce calcă în inima Pâclelor Mici își dă seama că vulcanii noroioşi sunt rari pentru Europa. Toate fenomenele spectaculoase îi fac demni de o transformare pură într-un obiectiv touristic important și de neratat în această viață. Parcă de secole între pâclele de […]