Munții Bucegi

Munții Bucegi

Munții Bucegi – urma de potcoavă a ghețarilor de podiș


Munții Bucegi, fac parte din lanţul Carpaţilor Meridionali. Alându-se în partea de est a acestora sunt așezați pe teritoriul a trei județe: Dâmbovița, Prahova şi Brașov.
Suprafaţa pe care se întind Munții Bucegi este de aproximativ 300 Km2.

Munți Bucegi sunt mărginiţi la est de Valea Prahovei, la vest de Culoarul Bran şi Valea Ialomiţei, la nord se află depresiunea Bârsei, iar la sud sunt Subcarpații de Curbură.

La baza formei de “potcoavă” pe care o au acum acești munţi stă acţiunea avută de gheţarii de podiş care se presupune că au sălăşluit aici cu aproximativ 15 mii de ani în urmă formând circurile glaciare.
Datorită eroziunii constante a apei şi a vântului, calcarele formează astăzi relieful carstic în care întâlnim lapiezuri, doline, chei şi văi la suprafaţă, iar în interior găsim peşteri şi grote.
Alternanţa proceselor de îngheţ şi dezgheţ combinate cu factorii mai sus amintiţi au determinat apariţia unor forme de relief deosebite pe care le cunoaștem azi cu următoarele denumiri Babele, Sfinxul, Ciobănaşul.

Vârful Omu – cel mai înalt vârf din Munții Bucegi

Cel mai înalt vârf din Munții Bucegi este Vârful Omu cu înălţimea de 2505 m la baza pietrei din vârf şi cu 2514 m în vârful acesteia. De sub Vârful Omu izvorăşte râul Ialomiţa. Ialomița colectează apele pârâielor ce se formează primăvara în urma topirii zăpezii și cele rezultate în urma ploilor în interiorul masivului.

Masivul Bucegi are un relief deosebit fiind caracterizat de contraste puternice acestea fiind vizibile privind versantul prahovean abrupt și stâncos și platoul Bucegilor, podiș cu o înălţime ce variază între 1600 m şi 2400 m.

Flora și fauna Bucegilor

Flora este bogată și bine reprezentată. Munții Bucegi găzduind o mare diveristate de familii de plante ocrotite de lege dintre care amintim: floare de colţ, bujorul de munte, sângele voinicului, iarba roşioară, iarba dragostei, iedera albă, angelică, iar dintre arbuşti amintim ienupărul. Ascunsă printre alte flori frumoase Unghia Găii este o specie endemică deosebită.

Vegetația este așezată pe versanți sub forma unor superbe covoare înflorite.

Fauna specifică lanțului Carpatic se regăsește și aici.  Dintre cele mai cunoscute animale amintim: capra neagră, râsul, vulpea, mistrețul, iepurele, caprioara. Păsările sunt reprezentate de: cocoșul de munte, acvila de munte, găinușa de alun, etc.

Fauna piscicolă este reprezentată de păstrăv, mreană și clean.

Cascada Urlătoarea vine parcă să armonizeze şi mai mult atmosfera cu un val de apă cristalină şi rece care parcă te trezeşte şi îţi reaminteşte unde eşti.

Versanții muntoși sunt brăzdați de numeroase trasee turistice deosebit de frumoase. Majoritatea traseelor încep din Sinaia, Predeal și Bușteni, dar sunt trasee marcate și din Râșnov sau Bran. Traseele sunt marcate corespunzător. Avand grade de dificultate diferite există trasee potrivite pentru toți iubitorii muntelui.

Cele mai cunoscute obiective turistice naturale din această grupă montană sunt: Cascada Urlătoarea, Peștera Ialomiței. Babele și Sfinxul. Dintre obiectivele turistice antropice cele mai căutate sunt: Castelul Peleș, Crucea Eroilor Neamului, Castelul Cantacuzino.

În centrul orașului Sinaia se află Muzeul Rezervației Bucegi.

Cazare în această zonă gășiți cu ușurină, iar gazdele pot fi buni ghizi locali.

Frumusețea munților Bucegi atrage anual mii de turiști iubitori de natură.


Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania, Cazare Bușteni, Cazare Poiana Țapului

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *