Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Mănăstirea Sfânta Ana – creația făgăduinței

Mănăstirea Sfânta Ana –  ctitoria lui Pamfil Șeicaru


Mănăstirea Sfânta Ana este un locaș de cult ortodox situat în orașul Orșova, pe Defileul Dunării, construită pe culmea Dealului Moșului, beneficiind de o panoramă deosebită asupra golfului.

Mănăstirea Sfânta Ana are o istorie aparte, fiind ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat ca sublocotenent tânăr al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial. În timpul războiului, în toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului a fost acoperit de pământ în urma exploziei unui obuz la foarte mică distanță de el și camaradul său de arme, Petre Găvănescu. Atunci Pamfil Șeicaru a făgăduit că va construi o mănăstire în semn de mulțumire lui Dumnezeu și în cinstea celor căzuți în război.

În anul 1935 a fost construit drumul de acces, din Orșova pe Dealul Moșului spre mănăstirea, numit Drumul Eroilor. Acesta era străjuit de șapte troițe sculptate în lemn și închinate eroilor ce și-au pierdut viața în război. Din păcate, cele șapte troițe au dispărut în anii 1960.

Istoria zbuciumată a mănăstirii

Construcția mănăstirii s-a realizat între anii 1936 – 1939. În acea vreme Pamfil Șeicaru conducea ziarul ”Curentul” și era deputat în Parlamentul României. După venirea regimului comunist clădirea a fost transformată în restaurant. După anii 1990, mănăstirea a fost preluată de mitropolie și a fost sfințită cu hramul Sfintei Ana. Hramul a fost ales după numele mamei lui Pamfil Șeicaru.

Complexul monahal este format din biserica de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc, chilii pe ambele părți ale mănăstirii, ansamblul formând litera ”U”. În ultimii ani au mai fost construit un altar de vară cu clopotnița.

Într-o fostă clădire de alimentație publică funcționează, în prezent, Muzeul memorial ”Pamfil Șeicaru”, o bibliotecă, trapeza și un atelier de croitorie.

Mănăstirea Sfânta Ana este un frumos loc de rugăciune. De aici vă bucurați și de o panorama deosebită asupra Dunării.

În apropiere se găsesc Mănăstirea Mraconia și Mănăstirea Vodița, ambele de o frumusețe uimitoare și cu istorie aparte.

Foto: mapio.net


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Valea Cernei, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronini

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

 

Stațiunea-Văliug-Crivaia Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Stațiunea Văliug – Crivaia

Stațiunea Văliug – Crivaia Stațiunea Văliug – Crivaia este una dintre cele mai cunoscute stațiuni turistice din Munții Banatului. Construită pe malurile Lacului Gozna sau Văliug, cum îl numesc localnicii, stațiunea s-a dezvoltat în ultimii ani ajungând să atragă tineri din toate colțurile țării și de peste hotare. Drumul până în stațiune este străjuit de […]

Ediţia-de-primăvară-a-Târgului-de-Turism-al-României-16-19-februarie-2017 Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Deschiderea oficială a Târgului de Turism al României

Romexpo găzduiește între 16 și 19 februarie ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, cel mai mare eveniment autohton dedicat industriei turismului! Deschiderea oficială a Târgului de Turism va avea loc joi, 16 februarie a.c., în Pavilionul C3, începând cu ora 11.00. Programul deschiderii oficiale este următorul: Ora 11.00 – Alocuțiunea domnului Mihai […]

0 comments
Targul-de-Turism-al-Romaniei-editia-de-primavara-DescoperimRomania.ro_ Mănăstirea Sfânta Ana - creația făgăduinței

Târgul de Turism al Romaniei – ediția 41

 Târgul de Turism al Romaniei – ediția 41 ROMEXPO deschide sezonul expozițional 2019 cu Târgul de Turism al României și ROMHOTEL Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, Târgul de Turism al României I (TTR) se desfășoară în perioada 21 – 24 februarie, concomitent cu ROMHOTEL – Expoziția internațională de echipamente, mobilier și dotări pentru hoteluri […]

0 comments

One Reply to “Mănăstirea Sfânta Ana – creația făgăduinței”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *