Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Arama

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă.

Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia de Aramă, în județul Mehedinți, în partea nord-vestică a Olteniei.

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu – fragment de istorie


Această mănăstire a fost zidită între anii 1694 – 1703, de ctitori de seamă ai vremii.  Până în anul 1694 a funcționat ca schit, până când Constantin Brâncoveanu a pus piatra de temelie a bisericii, aceasta a fost finalizată în anul 1703. Păstrată sub pecetea aspră a timpului mănăstirea de la Baia de Aramă, este un loc viu de reculegere.

Biserica este zidită în formă de cruce, din căramidă și blocuri confecționate din zgură de aramă a locului. Pridvorul bisericii este amplasat pe toată lățimea bisericii. Arcadele acestuia fiind zidite în formă de potcoavă stranse în bârne de stejar.

Catapeteasma bisericii este zidită în stil brâncovenesc, ca și biserica, având icoanele așezate pe niște rame sculptate în forma viței-de-vie, este singura care se mai păstrează în județ. Pentru elementele sale unice numeroși vizitatori ajung aici în fiecare zi.

Valoarea întregului monument este dată și de decorația interioară, dar și de pictura originală. Pictura este executată din pridvor până în altar în tehnica a fresco, păstrându-se integral. Aceasta este specifică decorațiunii interioare de sfârșit de secol XVII, începutul secolului XIX.

Dacă în trecut în cadrul schitului mănăstirea era întreținută de călugări, în prezent, un grup de maici au grijă de lăcașul de la Baia de Aramă. Munca și devotamentului lor pentru viața monahală se observă din îngrijirea mănăstirii și a spațiului exterior acesteia.

Astăzi aceasta primește zilnic numeroși vizitatori, care vin pentru a cunoaște noi locuri, frumoase. Totodată, pentru că mănăstirea este poziționată într-un loc ferit de agitația orașului, localnicii și vizitatorii vin aici des să își găsească liniștea.

Mânăstirea Sfinților Voievozi Mihail si Gavril este un loc care merită să fie vizitat cu prima ocazie.

 

Foto: Claudiu Nețoiu


46631303_2144050378993159_2264322589700653056_n Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Se apropie Târgul de Turism Vacanța din Constanța

Se apropie Târgul de Turism Vacanța din Constanța Oferte imbatabile pentru vacanțe în România și în străinătate Târgul de Turism „VACANȚA” Constanța își deschide porțile în perioada 28 – 31 martie 2019 și se adresează publicului larg, dornic să călătorească în țară și peste hotare, aflat în căutarea unor destinații turistice originale, care să corespundă, […]

0 comments
Pestera-Polovragi Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

Peştera Polovragi

Peştera Polovragi Pe malul Olteţului, în mijlocul naturii, ne priveşte ochiul negru al unei peşteri în care a trăit odinioară însuşi Zamolxis, Zeul-Om atât de iubit de daci. Numită peştera lui Zamolxis, Peştera lui Pahomie sau Peştera Polovragi, formaţiunea carstică din munţii Olteniei ascunde taine nebănuite. Peştera Polovragi este situată pe malul stâng al Olteţului, […]

0 comments
De-la-Arad-la-Moara-cu-Noroc Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă

De la Arad la Moara cu Noroc

Orașul lui Slavici Cu un profund caracter istoric, Aradul este unul din cele mai autentice și mai frumoase orașe din vestul țării. Schimbările și evenimentele aici au început să apară la scurt timp după atestarea localității (1078). Progresele făcute în timp constituiesc orașul de astăzi.  De aceea, trebuiesc menționate câteva evenimente din frumoasa istorie a […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *