Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus - oază de linişte pentru suflet

Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus – oază de linişte pentru suflet


Imagini: Răzvan Nistor


Unde ne simţim aproape de natură? Unde ne putem bucura de liniştea şi pacea sufletească?… dacă nu într-o mănăstire aflată la poalele celor mai înalţi munţi de pe teritoriul ţării noastre. Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus este unul dintre cele mai speciale locuri din România, unde religia, istoria dar şi frumuseţea naturii te copeşesc. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute aşezăminte monahale din Transilvania.

În trecut, locuitorii Ţării Făgăraşului au găsit un izvor într-una din poienile de lângă Sâmbăta de Sus, şi au numit acel firişor de apă, Izvorul Tămăduirii, deoarece considerau că apa de acolo este binecuvântată şi are puteri vindecătoare. Credinţa oamenilor a făcut posibilă clădirea  aşezământului ortodox în sec. XVII-lea.  Când domnitorul Constantin Brâncoveanu, domn al Tării Româneşti, clădeşte o mănăstire de piatră şi cărămidă, care o închină Maicii Domnului.   Mănăstirea a supravieţuit marilor distrugeri de aşezăminte ortodoxe din anul 1762, însă în anul 1785, tunurile austriece prefac mănăstirea în ruine.

Ulterior, an de an, credincioşii Ţării Făgăraşului mergeau şi se rugau la Izvorul Tămăduirii  lngă ruinele fostului lăcaş.   În anul 1926, mitopolitul Nicolae Bălan, începe reconstrucţia şi restaurarea rămăşiţelor, acesta fiind al doilea ctitor al mănăstirii. După încheierea războiului, în data de 15 august 1946, în Ziua Adormirii Maicii Domnului, mănăstirea este sfinţită. Lucrările continuă pănă în anul 1985, când Mitropolitul Antonie Plămădeală sfiinţeşte din nou mănăstirea, în aceaşi zi sfântă de 15 august.

Acum, arhitectura Mănăstirii de la Sâmbăta de Sus se încadrează complet în stilul brâncovenesc. Exteriorul lăcaşului este preponderent alb , şi se pot observa decoraţile făcute în piatră ce dantelează zidurile într-un mod aparte. A mai fost construit în acelaşi stil şi un complex monahal, care cuprinde: o academie, o bibliotecă, un muzeu dar şi un atelier de pictură. În această incintă credincioşii vin pentru a avea momente de reculegere sau de studiu; iar cei mai talentaţi merg la atelierul de pictură, care este şi şcoală de iconografie cu un mare renume în ţară.

În această mănăstire, a fost stareţ timp de 4 ani, părintele Arsenie Boca, considerat de mulţi creştini ortodocşi ca fiind “Sfântul Ardealului”.  Acesta a venit aici,  după ce a terminat şcoala Bell-Art de la Bucureşti, pentru a studia picturile bisericeşti, în academia de la poalele munţilor. Părintele Arsenie Boca a fost duhovnicul multor locuitori ai zonei, şi îi prevenea mereu pe aceştia de relele ce îi pândesc. A fost unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi  stareţi ai mănăstirii.

Un alt părinte duhovnic  ce se spune că vedea în sufletele oamnilor, era părintele Teofil Părăianu, slujnic părintelui Arsenie Boca. Acesta l-a influenţat pe tânărul orb să rămână la Mănăstirea Brâncoveanu, încă din anul 1953; şi până în anul 2009, când acesta s-a stins din viaţă. Iar acum, în cimitirul mănăstirii la crucea acestuia, se pot remarca mereu flori proaspete, aduse de credincioşii ce l-au iubit.

Toate acestea atrag anual mii de credincioşi ce vin pentru a se linişti şi pentru a-şi încărca baterile. Farmecul aparte din curtea lăcașului de cult este accentuat, parcă, de liniștea spirituală care domină sufletele credincioșilor în interiorul mănăstirii. De accea această mănăstire putem spune că este „o oază  de linişte pentru suflet”.

An de an, în ziua de Sfântă Mărie, ortodocşii se adună la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, pentru a se ruga în cel mai mare pelerinaj din Ţara Făgăraşului.


Caută cazare în categoriile:
Cazare Transilvania, Cazare Fagaraş

Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice


Pestera-Muierii-Cea-mai-vizitata-pestera-Cazare-Oltenia-Atractii-Oltenia-DescoperimRomania.ro-3 Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus - oază de linişte pentru suflet

Peștera Muierii – cea mai vizitată peșteră din România

Lung îi drumu` Gorjului … azi la Peștera Muierii Peștera Muierii – Locul unde ne-am întâlnit cu istoria Pășind printre dealurile gorjene spre Baia de Fier, cărările ne-au purtat pașii la Peștera Muierii. O pesteră ascunsă în Munții Parâng, săpată de apele râului Galbenu în urmă cu 3-4 milioane de ani. Peștera este de o […]

0 comments
46631303_2144050378993159_2264322589700653056_n Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus - oază de linişte pentru suflet

Se apropie Târgul de Turism Vacanța din Constanța

Se apropie Târgul de Turism Vacanța din Constanța Oferte imbatabile pentru vacanțe în România și în străinătate Târgul de Turism „VACANȚA” Constanța își deschide porțile în perioada 28 – 31 martie 2019 și se adresează publicului larg, dornic să călătorească în țară și peste hotare, aflat în căutarea unor destinații turistice originale, care să corespundă, […]

0 comments
Nicolae-Cretulescu Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus - oază de linişte pentru suflet

Nicolae Creţulescu

Nicolae Creţulescu – urmașul lui Constantin Brâncoveanu Nicolae Creţulescu s-a născut la 1 martie 1812 la Bucureşti şi a decedat în 26 iunie 1900 în satul Leordeni, judeţul Argeş. Descendent direct al lui Constantin Brâncoveanu, a studiat medicina la Paris între anii 1834 si 1839. Mărturiile despre viaţa studeţească la Paris, sunt consemnate, mai târziu […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *