Huțulii din Bucovina – tradiții și obiceiuri
Huțulii sau Huțanii sunt un mic grup etnic, înrădăcinat pe meleagurile românești, cu sute de ani în urmă. Cu tradiții deosebite, aceștia locuiesc în satele din Bucovina, dar și în Transcarpatia, Pocuția și în unele sate din Maramureș. Se spune că se trag din dacii liberi și trăiesc înfrățiți cu codrul.
Istoricii consideră că acest mic popor are rădăcini dacice, dar și cumanice sau mongole. Putem considera însă, că huțulii sunt o etnie originară, din Carpații Orientali, cu tradiții și obiceiuri specifice, păstrate din generație în generație.
Poetul Mihai Eminescu îi considera ”daci slavizați”. Astăzi, huțulii trăiesc în satele din frumoasa Bucovină, pe teritoriul județului Suceava în: Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Sulița, Moldovița, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviței și Ulma.
Huțulii sunt oameni liniștiți și misterioși, cărora le place să trăiască aproape de pădurile înverzite ale Carpaților, fiind la fel de prudenți și suspicioși ca animale sălbatice.
Huțulii trăiesc în sate frumos gospodărite, pe dealurile și colinele din zona Obcinei Feredeu, Obcina Mare și Pasul Ciumârna și se ocupă cu agricultura, strânsul fânului, dar și cu frumosul meșteșug al încondeierii ouălor și decorarea lemnului prin incrustații.
De fapt, huțulii sunt cei care au dus mai departe acest obicei frumos al încondeierii. Huțulii sunt buni crescători de animale, vânători neîntrecuții și ciobani iscusiți, ce țin turme mari de oi.
Portul popular specific huțulilor
Portul popular este tipic montan, bazat pe ornamentație cromatică cu tonuri de roșu, galben și portocaliu. Portul popular este format din ciupeag, poale și cătrințe, dar și din vestitul suman tipic bucovinesc, de la munte.
Huțulii sunt păstrători de tradiții și obiceiuri, iar muzica tipică are elemente comune cu cea maghiară. Cel mai vestit dans este huțulca, un dans alert și vesel. Este un joc tradițional, vechi de secole întregi, păstrat în satele de huțuli din Bucovina, cu ritm binar și mișcări moderate, care se poate juca atât horă, cât și în pereche.
Cele mai frumoase obiceiuri ale huțulilor sunt legate de viața pastorală și de nedeile organizate în satele și cătunele huțulilor. În prima duminică din iulie se organizează Festivalul Huțulilor, la Herghelia Lucina din Moldova – Sulița. Festivalul este renumit pentru joc și muzica tradițională, dar și pentru frumoasa rasă huțulă de cai crescuți în herghelie.
De veți poposi în satele de huțuli din frumoasa Bucovină, veți găsi liniștea și simplitatea satului românesc. Veți descoperi o comunitate primitoare, de români puri, cu frumoase obiceiuri, muzică tradițională și jocuri huțulce. Toate acestea vă vor încânta sufletul și veți descoperi o mică parte din frumoasa Românie!
Foto: Angelica Flutur
Caută cazare în categoria: Cazare Bucovina, Cazare Păltinoasa, Cazare Vama, Cazare Pojorâta, Cazare Voroneț, Cazare Sucevița, Cazare Gura Humorului, Cazare Bucșoaia, Cazare Vatra Moldoviței, Cazare Vatra Dornei, Cazare Câmpulung Moldovenesc, Cazare Frumosu, Cazare Sucevița, Cazare Fundu Moldovei, Cazare Mănăstirea Humorului, Cazare Frasin
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Mănăstirea Voroneț – culoare în Bucovina
Mănăstirea Voroneț ctitoria lui Stefan cel Mare Mănăstirea Voroneț coordonate GPS: 47.517193, 25.864101 Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute și valoroase mănăstiri din România. Este situată într-un loc pitoresc, încărcată de liniște, iar bucuria sufletului când ajungi aici este nemărginită bucurându-te și umplându-te de căldură. Asta simți când vizitezi Mănăstirea Voroneț, pace și căldură. […]

Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu- comoara orașului Baia de Aramă
Zona Mehedinţi este o zonă plină de comori şi legende care trăiesc printre noi fără a le conștientiza uneori. Printre aceste comori cu o bogată încărcătură istorică și spirituală se află și Mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu din orașul Baia de Aramă. Închinată Sfinților Voievozi Mihail și Gavril, mănăstirea lui Constantin Brâncoveanu se află în orașul Baia […]

Mănăstirea Moldovița – armonie între tradiție și modernism
Mănăstirea Moldovița din Bucovina Mănăstirea Moldovița coordonate GPS: N 47.6573, E 25.5712 Mănăstirea Moldovița din Bucovina, comuna Vatra Moldoviței, este una dintre cele mai impresionante biserici din România. Construită în anul 1532 de Petru Rareș, aceasta poartă hramul „Buna Vestire” și este așezare călugărească de maici. Originalitatea acesteia se datorează amestecului armonios dintre elementele tradiționale […]
3 Replies to “Huțulii din Bucovina – urmașii dacilor liberi”
16 iunie 2016
7 decembrie 2018