Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Odată cu trecerea timpului, în regiunea subcarpatică, s-a format un feeric oraş purtâd numele de Horezu. Numele de „Horezu” ia naştere de la numele de ciuhurezi, o specie de pasăre asemănătoare bufniţei care populează pădurile din jur.

Oraşul Horezu  se deosebeşte de celelalte oraşe prin meşteşugul neînstrăinat de popor şi prin eleganţa pământului viu. Ani la rând a fost considerat „centru etnografic” şi încă îşî păstrează statutul.

Ca mărturie a acestui măreţ oraş stau poveştile impresionante inscripţionate în celebra ceramică de Horezu.

Olăritul este o ocupaţie străveche. Olăritul este o muncă deosebită care necesită o remarcabilă îndemânare, o forţă deplină şi cunoştinţe înrădăcinate. Orice greşeală se răsfrânge asupra obiectului din lut făurit. Acest meşteşug îl poartă în deosebi bărbaţii, pe când femeile ajută mai mult la decorarea acestora.

Principalele simboluri pe care le regăsim adesea pictate atât pe farfurii cât şi pe vazele de ceramică sunt: cocoşul de Horezu, steaua, spicul, spirala dulbă, coada de păun etc.

Cocoşul, deoarece este emblema „centrului de ceramică” a oraşului Horezu, acesta are o funcţie deosebită fiind întâlnit şi pe casele orăşenilor. Cocoşul ocupă adesea spaţiul central în anexa decorului. Când sunt pictaţi în formă circulară olarul spune ca „aceasta este hora cocoşilor”.

O veche legendă amintea despre ceramica pictată de la Horezu care spunea că: „în momentul în care sunt pictate vazele, pictorul, mai exact femeile stau cu gândul la grijilor lumeşti, iar pictura vasului este una unică”.

Ceramica de la Horezu cheamă zilnic turişti care să-i descopere tainele ascunse făurite de către olarii înzestraţi cu cinste şi îndemânare.

Foto: Claudiu Vatau


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Croaziera-pe-Dunare-cu-MS-Diana-un-altfel-de-concediu-1-e1672939935190 Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Croaziera pe Dunăre cu MS Diana, un altfel de concediu

Dacă vă gândiți să faceți ceva diferit vara aceasta, dar totuși doriți să nu plecați prea departe, atunci o croazieră pe Dunăre ar putea fi o alegere potrivită. Croaziera pe Dunăre propusă de cei de la MS Diana te poartă pe valurile fluviului de la Orșova spre Veliko Gradište (Serbia) › Belgrad (Serbia) › Novi […]

0 comments
Târgul-de-Turism-Vacanța-Timișoara-aproape-de-start-02-04-martie-2018-Centrul-Regional-de-Afaceri-Timișoara-1-1 Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Târgul de Turism Vacanța Timișoara, aproape de start – 02-04.03.2018

Timișorenii sunt invitați la Târgul de Turism Vacanța care are loc în primul weekend din luna martie Târgul de Turism Vacanța Timișoara, a cincea ediție, va avea loc anul acesta în perioada 2 – 4 martie, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, unde câteva zeci de agenții de turism vor prezenta destinații și pachete de […]

0 comments
Parcul-Dendrologic-Simeria-–-comoara-ascunsa-din-Transilvania-6 Horezu – tradiţii sfinte strămoşeşti

Parcul Dendrologic Simeria – comoara ascunsă din Transilvania

Parcul Dendrologic Simeria Imagini: Bogdan Rămuș Parcul Dendrologic Simeria coordonate GPS: 45.856786, 23.010773 Parcul Dendrologic Simeria  este o importantă  arie protejată ce cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice, autohtone și indigene din România. Creat încă din anul 1700, parcul se întinde pe o suprafață de 70 ha, fiind al 3-lea ca […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *