Descoperim Covasna – Tradiții și bruschete românești

Descoperim Covasna – Tradiții și bruschete românești


Casa Ștefan din Bod – Tradiții și pită cu untură

În weekendul ce tocmai a trecut a avut loc la Brașov, Transylvania Tourism Fair, cel mai mare eveniment dedicate turismului din Transilvania.

Organizatorii târgului s-au străduit ca evenimentul să fie unul reușit așa că în prima zi am avut parte de un infotrip în Covasna. Transportul a fost asigurat de DirectAeroprt și soferul nostru, de care ne-am bucurat că ne-a fost și ghid, Florin, a făcut ca tipul să zboare și mai repede și mai interesant.

Cum nu puteam începe mai bine, prima oprire a fost la Casa Ștefan din Bod, un loc unic în care fiecare cu siguranță de vom întoarce.

Gazdele noastre, Nicoleta și Ștefan Hulpoi au făcut ca mica noastră vizită în colțișorul lor să fie de neuitat. Oameni cu suflet mare și drag de turismul românesc, Nicoleta și Ștefan au amenajat la Bod o casă tradișională cu influenșe săsești și românești unde deschid cu drag ușa turiștilor. Mâncăruri tradiționale din care nu lipsește pâinea cu untură și boia, zacusca și sunca de casă șu puse pe masă pentru răsfățul musafirilor. Și cum după o masă copioasă cel mai bine merge o vișinată de casă, tratament ce ne-a fost aplicat și nouă, de dragii noștri prieteni.

Pentru că am avut multe locuri frumoase de vizitat n-am zăbovit prea mult și ne-am continuat traseul către Sfântu Gheorghe.

Ospitalitate românească și mancare săsească la Panorama Boutique Hotel

La mică distantă de Sfântu Gheorghe descoperim ”Raiul din mijlocul naturii”, Panorama Boutique Hotel. Implicarea și dorința oamenilor de a face turism dse excelență se simte încă de la intrare și se continuă pe toată durata vizitei. Camerele luminoase, frumos aranjate, cu dotări superioare și priveliște de vis ne-au captat privirea și atenția. Toate camerele beneficiază de băi proprii și de dotările necesre unui sejur de vis.

Unitatea de cazare oferă și posibilitatea de relaxare în cadrul centrului SPA, unde beneficiem de 3 cuibăre și 2 saune. Fie că alegeți apa sărată, rece sau caldă, bazinele vă așteptă și vă îmbie la relaxare.

Restaurantul, cu mâncăruri atât săsești cât și preparate din bucătăria internațională va satisface chiar și cele mai pretențioase papile gustative.

Ne încheiem vizitat cu bine-meritat poza de grup și mergem rapid spre un loc unic pentru noi până acum, o pălincărie, locul unde licoare magică ”prinde viață”.

Pălicăria Potio Nobilis – Sfântu Gheorghe.

Afacerea, începută din hobby și pasiune pentru licoarea magică, a strâns numeroase medalii naționale și internaționale. Digestiv natural, pălinca Potio Nobilis ne-a încântat papilele gustative doar după ce am trecut puțin prin procesul de realizare a acesteia. Fructe proaspete de calitate superioară, fără zahăr adugat, fermentate în baricuri orizontale de inox și mai apoi procesate pentru un gust autentic, fac din Pălinca Potio Nobilis un brand de excepție.

Degustăm și apoi mergem mai departe spre ultima noastră vizită din acea zi, muzeul Pal Haszmann din Cernat.

În liniștea naturii – Muzeul Pal Haszmann din Cernat

Interesul regretatului Pál Haszmann pentru arta populară datează încă din copilărie, când, la bunica sa din Tamaşfalău, strângea obiecte de artă populară decorate, realizând astfel o mică colecţie. Probabil, din această perioadă (deceniul al doilea al secolului XX), s-a înfiripat şi ideea organizării unui muzeu dedicat acestora.

Fondatorul Secţiei noastre s-a născut în anul 1902 la Comandău, devenind, după încheierea studiilor, învăţător şi activând în diferite localităţi din Treiscaune. Din anul 1934 s-a stabilit la Cernat, unde şi-a întemeiat familia şi a trăit până la moarte (1977). Pe toată durata activităţii sale de dascăl, chiar şi în cele mai grele vremuri, Pál Haszmann a educat cu credinţă şi devotament generaţii de elevi, pentru ca aceştia să devină membri de valoare ai comunităţii.

Mulţumită aprecierii de care s-a bucurat în localităţile unde a predat, oamenii de aici i-au donat cu multă bunăvoinţă piese valoroase, prin care Pál Haszmann şi-a îmbogăţit continuu colecţia. Datorită orizontului larg al colecţionarului, în ea se găseau în egală măsură vestigii cu caracter istoric (piese arheologice, numismatice, documente), etnografic (obiecte legate de ocupaţiile tradiţionale, port popular, mobilier pictat, ţesături şi broderii tradiţionale, ceramică de factură populară, obiecte de sticlărie), bibliofil (tipărituri, carte veche, fotografii) şi filatelie. În paralel cu munca de colectare, piesele aflate în colecţie au fost valorificate cu exigenţă ştiinţifică. Pentru a răspunde acestor exigenţe, Pál Haszmann şi-a adâncit în permanenţă cunoştinţele, luând legătura şi colaborând cu acei specialişti.

Colecţia Haszmann număra peste 8000 de piese şi, pentru că autorul şi-a dorit ca aceasta să devină accesibilă publicului larg, el a oferit-o Muzeului Naţional Secuiesc, în vederea deschiderii unei secţii externe. În actul de donaţie şi fondare a Secţiei, Pál Haszmann şi soţia lui, Ida Cseh (1909-2003), au stipulat clauza cu privire la indivizibilitatea şi păstrarea Colecţiei la Cernat, precizând faptul că aceasta va continua să fie de sine stătătoare, neputându-se contopi cu alte colecţii, respectiv faptul că se va afla în continuare în custodia membrilor familiei şi a urmaşilor acestora.

Mulțumim domnului Florin pentru traseul și ghidajul oferit și DirectAeroport pentru transport.


Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

 

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *