Crama Cotnari
Construită pe temelia unei istorii vechi, de aproximativ 2000 de ani, pe care cultivarea viței-de-vie a scris-o pe Dealul Cătălina din Podișul Moldovei, Podgoria Cotnari este una dintre cele mai cunoscute din țară. Soiurile românești cultivate aici se întind pe o suprafață de aproximativ 1700 ha.
Cotnariul este singura podgorie în care s-au păstrat exclusiv soiuri autohtone: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Tămâioasă Românească şi Frâncuşă.
Astăzi la Crama Cotnari este despre istorie, despre tradiție, despre vin și vinificație, despre turist și turismul viticol.
La Cotnari turistul pătrunde în lumea vinului și a istoriei din zonă. Este invitat să descopere cele 15 hrube ale podgoriei (Hruba = Încăpere sau galerie subterană care servește la depozitarea produselor), vinoteca, dar și Cetatea Cătălina, Necropola de la Cucuteni, Ruinele bisericii lui Despot-Vodă, Biserica Sf. Parascheva, Castelul Cârjoaia, Castelul cu campanelă. Iar la masă se servește mâncare tradițională.
Crama Cotnari adăpostește o colecţie impresionantă de vinuri de vinotecă, având în total aproximativ 1.000.000 de sticle, din care cea mai veche sticlă de vin pastrată la învechire este din 1956
Cele mai cunoscute branduri de vin sunt: Gama Cotnari Clasic: Grasă de Cotnari, Tamâioasă Românească, Frâncuşă, Fetească Albă, Cătălina, Casa de Piatră.
Medalii si premii
Medaliile și-au croit drumul spre Cotnari încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Prima medalie de aur a fost câștigată la Paris în timpul primului domnitor român, iar de atunci medaliile nu au contenit subliniind de fiecare data calitatea vinului de la Cotnari. Dintre concursurile naționale și internaționale la care Cotnari a scris istorie amintim: International Wine Contest Bucharest, Concours mondial de Bruxelles, Vinagora Budapest, Sélections Mondiales des Vins Canada, Vino Ljubljana, Vinalies Internationales Paris, Berliner Wein Trophy.
La Vintest în perioada 07 – 09 decembrie 2018 poți degusta viurile produse de Cotnari.