Banatul răsună de colindători și voie bună
De Crăciun în Banat, veți descoperi tradiții unice și o atmosferă de sărbătoare specifică satelor de bănățeni din Caraș-Severin și Timiș!
Cel mai important obicei în satele din Banat este mersul la colindat, obicei păstrat și în zilele noastre. La colindat merg atât copii, cât și cete de tineri.
În seara de Ajun sau în prima zi de Crăciun, copii merg cu ”Steaua”, vestind Nașterea Domnului. Totodată amintesc de astrul călăuzitor care a fost urmat de cei trei păstori, ce au ajung la ieslea, unde Mântuitorul s-a născut.
Un alt obicei străvechi este ”Viflaimul” sau ”Irozii”, ce reprezintă o scenetă, prin care copii refac povestea nașterii Domnului. De asemenea, în unele locuri bănățene, toți săteni ies pe ulițele satului la colindat și intră la fiecare casă, vestind Nașterea Domnului.
Tradiția de prin sate spune că, cel care va primi colinda va fi binecuvântat de Dumnezeu și va avea noroc și bunăstare tot anul. Superstițioși spun că dacă prima persoană care intră în casă de Crăciun este bărbat este semn de bun augur.
Tot în Banat este tradiția ca de Crăciun să fie aruncate, de către cel mai vârstnic membru al familiei, boabe de grâu în fața colindătorilor, ca recoltele să fie bogate anul viitor. De asemenea, gospodinele pun sub masa festivă de Crăciun, semințe de porumb, grâu, floarea soarelui, că să fie date apoi vitelor din gospodărie, pentru bogăție și belșug.
Colindul Dubașilor – obicei unic în Banat
Unul, dintre cele mai frumoase și unice obiceiuri din Banat, este Colindul Dubașilor. Dubașii sunt un grup de tineri, care bat tobele alert, pornind de la biserică și merg din casă în casă tot satul, vestind Nașterea Domnului. Aceștia poartă costume populare tradiționale, specifice din Banat. În trecut, tinerii care doreau să fie în grupul de Dubași erau supuși unui test, de a sacrifica un animal și din pielea lui să facă o dobă. Acest ritual s-a pierdut, în prezent cei care doresc să fie în grup, trebuie să cânte frumos.
Dubașii merg din casă în casă, în special în casele unde sunt fete de măritat. La fiecare casă se cântă altă colindă, ținându-se seama și de meseria pe care o are capul familiei. Grupul este condus de vătaf, cel care organizează grupul. Lângă el, stă întotdeauna cel care primește darurile din partea gazdelor. La sfârșitul colindatului acesta împarte în mod egal câștigul la tot grupul. De obicei, Dubașii sunt însoțiți și de orchestră, pornindu-se brâul, mai ales în casele cu fete tinere.
Banatul abundă de tradiții, muzică tradițională și preparate gustoase, iar petrecerea Crăciunului în această zonă este o încântare pentru turiști. Petrece un Crăciun în Banat să descoperi aceste tradiții minunate!
Caută idei de călătorie în categoriile:
Natura, Obiective turistice, Tradiții și obiceiuri, Personalități, Evenimente, Trasee turistice
Târgul de Turism al Romaniei – ediția 41
Târgul de Turism al Romaniei – ediția 41 ROMEXPO deschide sezonul expozițional 2019 cu Târgul de Turism al României și ROMHOTEL Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, Târgul de Turism al României I (TTR) se desfășoară în perioada 21 – 24 februarie, concomitent cu ROMHOTEL – Expoziția internațională de echipamente, mobilier și dotări pentru hoteluri […]
Un obicei păstrat din străbuni – Ceata de feciori din Ţara Făgăraşului
Sursa foto: Țara Fagărașului, Mihai Vijoli şi Mihai Sin Ţara Făgăraşului, o zonă depresionară aflată în inima României, este un loc unic unde încă se mai păstrează obiceiurile şi tradiţiile din străbuni. În perioada sărbătorilor de iarnă locuitorii din localităţiile făgărăşene, participă la cel mai îndrăgit obicei, care se păstrează în multe sate din această […]
Turnul Negru – misterul de după umbră
Turnul Negru din Brașov Situat în interiorul arcului carpatic, oraşul Braşov ascunde locuri pitoreşti şi tainice legende. Păşind pe străzile pavate de istorie şi glorie, regăsim un vechi turn ce îşî înalţă talia sveltă deasupra norilor şi care îşî deschide larg porţile în faţa vizitatorilor. Acest turn, care poartă numele de „Turnul Negru”, a fost […]
One Reply to “Crăciun în Banat cu obiceiuri din străbuni”