Cheile Turzii – locul unde muntele se împletește cu apa
Foto: Claudiu Vatau
Cheile Turzii coordonate GPS: Lat: 46º33’49″N, Lon: 23º40’26″E
Cheile Turzii se află în județul Cluj, în apropierea orașului Turda și au fost săpate de pârâul Hășdate în Munții Trascăului.
Accesul principal spre Cheile Turzii se face cu mașina prin localitatea Cheia situată în aval. Se poate ajunge și prin amonte urmărind drumul spre Petreștii de Jos. Dacă ești adeptul plimbărilor lungi poți ajunge și pe jos, pornind din centrul orașului Turda și urmărind marcajul turistic „cruce rosie” pe “Drumul Domnilor” (pe aici distanța este mult mai scurtă).
Drumul până la Cheile Turzii este domol, terenul fiind specific podișului, cu mici urcușuri și coborâșuri, iar pajiștile împodobite cu flori de câmp ne însoțesc până în apropierea cheilor. Aici peisajul se schimbă, lâsând locul codrilor verzi și pereților stâncoși. Înainte de a începe coborârea spre intrarea în chei se deschide un platou de pe care puteți admira frumusețea impunătoare a pereților abrupți. De aici continuați drumul până la zona în care vă puteți lăsa mașina.
Traseu Cheile Turzii
Intrarea în Chei este marcată de o oază de verdeață (plante diverse, copaci și flori) apoi încet, încet pereții înalți cuceresc peisajul. Poteca devine mai îngustă și cheile își intră în drepturi depline. Pereții stâncoși se înaltă trufași spre cer, iar apa își croiește drumul peste bucățile de stâncă și grohotiș. Poteca pentru turiști este săpată în stâncă și oscilează când pe malul stâng când pe cel drept. Înaintarea este usoară, pe alocuri mai sunt crovuri mici cu apă, iar dacă nu sunteți încălțați adecvat puteți aluneca. Trecerea peste apele pârâului Hășdate se face pe patru punți bine construite și întreținute.
Pereții stâncoși impresionează printr-o frumusețe simplă, impunătoare, puternică pe care o veți descoperi privind înălțimile. Privind în jos o să vă cucerească diveristatea plantelor pe care o să le vedeți aici.
Frumusețea pereților lucrați de ape și de vânt de-a lungul timpului este de-a dreptul spectaculoasă.
În chei găsim numeroase peșteri, grote și arcade, unele dintre ele ușor accesibile, iar altele sunt situate la înălțimi considerabile pe versanții muntoși. Cea mai cunoscută este peștera „Cetățeaua Mare” situată lângă puntea 4.
Pe la jumătatea traseului, peisajul este însuflețit de un perete stâncos pe care se prelinge un izvor rece, cristalin, pe un pat de mușchi verde.
Traseul este unul ușor, cu o durată de maxim 4 ore, fiind practicat atât de familii cu copii mici cât și de adulți mai puțin experimentați.
La Cheile Turzii se poate ajunge din:
Cluj-Napoca ,urmând traseul: Cluj-Napoca – Turda – Cheia – Cheile Turzii (45 km)
Timișoara, urmând traseul: Timișoara – Sebeș – Alba Iulia – Aiud – Turda – Cheia – Cheile Turzii (300 km)
București, urmând traseul: București – Pitești –Sibiu – Alba Iulia – Turda – Cheia – Cheile Turzii (423 km)
Iași, urmând traseul: Iași – Piatra Neamț – Gheorgheni – Praid – Turda – Cheia – Cheile Turzii (400 km)
Cheile Turzii sunt alegerea potrivită pentru o zi relaxantă în natură. Aici veți găsi un colț frumos în care muntele se împletește armonios cu apa.