Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioşi – locul unde pământul fierbe

Rezervația naturală Vulcanii Noroioşi


Coordoante GPS Pâclele Mari: 45°20’23″N, 26°42’33″E

Rezervația Vulcanii Noroioşi, locul unde pământul fierbe,  se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca. Rezervația este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

Rezervația se deosebește prin fenomenul spectaculos și rar întâlnit în lume care se desfăsoară aici. Vulcani de dimensiuni reduse care în loc de lavă scot la suprafața pământului cu ajutorul gazului o pastă fluidă formată din noroi.

Practic, existența acestor vulcani este determinată de mai mulți factori naturali (apa, gaze naturale, argile, gipsuri) care o dată combinați  în proporțiile necesare produc acest fenomen magic. Gazele naturale scot noroiul de la o adâncime de peste 3000 m pentru a forma o bulă perfectă la suprafața pământului.

Peisajul care ia naștere la suprafața pământului este unul în continuă schimbare, permanent iau ființă vulcani noi în timp ce cei mai vechi se sting pe rând.

Tipuri de vulcani în rezervația Vulcanii Noroioşi

Există două tipuri de vulcani noroioși, vulcani propriu-ziși și vulcani fierbători.

Datorită gazelor, vulcanii fierbători dau impresia de fierbere continuă, dar contrar așteptărilor temperatura lor este scăzută.

Rezervația Vulcanii Noroioşi este importantă atât din punct de vedere geologic cât și botanic datorită vegetației halofile care s-a dezvoltat aici reprezentată de speciile: Nitraria Schoberi şi Obione Verrucifera.

Vulcanii, în a căror cratere clocotește noroiul fluid și lucitor, înconjurați de câmpul arid și crăpat în contrast cu natura ce se dezlănțuie în imediata apropiere formează un peisaj atât de spectaculos încât ajungi să te întrebi dacă este real.

Cazare în apropiere găsiți aici.

Acces: la Pâclele Mari sau Pâclele Mici poți ajunge astfel:

  • de la București urmând traseul: București – Urziceni – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 140 km)
  • din Timișoara urmând traseul: Timișoara – Deva – Sibiu – Brașov – Scorțoasa (aprox. 575 km)
  • de la Baia Mare urmând traseul: Baia Mare – Reghin – Sighișoara – Brașov – Scorțoasa (aprox. 535 km)
  • din Iași urmând traseul: Iași – Bârlad – Focșani – Buzău – Berca – Scorțoasa (aprox. 301 km)

Cel mai ușor acces în această zonă se face cu mașina. Dar există și microbuze din Buzău (Autogara XXL) care merg până la Pâcle. Mai multe detalii despre programul de întoarcere în oraș le puteți obține de soferul microbuzului.


Caută cazare în categoria: Cazare MunteniaCazare Chiojdu, Cazare Amara

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Pițărăii-lui-Tudor-Vladimirescu-1 Vulcanii Noroioşi - locul unde pământul fierbe

Pițărăii lui Tudor Vladimirescu – fragment din bogăția etnografică a Gorjului

Sursa foto: Claudiu Nețoiu ,,- Bunico, pe timpul mata tot așa era? -Da, toate așcea sânt de cân’ lumea șî pământu’, nu sînt de-acu’! ” Pițărăii lui Tudor Vladimirescu  – tradiția transmisă din moși-strămoși Se apropie Crăciunul și imediat suntem în luna a douăsprezecea a anului 2016. Timpul guvernează acum fiecare gând al românilor spre […]

4 comments
Lacul-Buhui-2 Vulcanii Noroioşi - locul unde pământul fierbe

Lacul Buhui – oglinda cerului

Lacul Buhui – invitație la relaxare Imagini: Laurențiu Artugyan Lacul Buhui – lac de baraj construit la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost dat în folosință în anul 1908. Lacul a fost construit pentru alimentarea cu apă a orașului Anina și este folosit și în prezent pentru acest lucru, dar valoarea lui turistică este dată de […]

1 comment
Mănăstirea-Turnu-Tărâm-Sfânt Vulcanii Noroioşi - locul unde pământul fierbe

Mănăstirea Turnu – Tărâm Sfânt

Imagini: Claudia Buda Nu departe de apele liniştite ale Oltului, într-un loc retras, sub Muntele Cozia, la doi km de ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, pe bolta cerească se înalţă cupola Mănăstirii Turnu. Un tărâm sfânt, un loc în care credinţa se înoadă cu pildele lăsate cu gură de aur de către Sfinți. Denumirea acestui lăcaş, […]

0 comments

One Reply to “Vulcanii Noroioşi – locul unde pământul fierbe”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *