Peștera Ponicova – cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării
Peștera Ponicova este una dintre peșterile aflate în zona calcaroasă a Cazanelor Mari și Cazanelor Mici. Este cunoscută și sub denumirea de Peștera Liliecilor, Gura Ponicovei sau Peștera de la Gura Apei. Este cea mai mare peșteră din Cazanele Dunării având o lungime de 1666 de metri.
Peștera Ponicova este săpată în Masivul Ciucaru Mare pe malul stâng al Dunării. Accesul se face pe uscat prin Cheile Ponicovei, unde se ajunge din drumul național DN57, din zona Cazanelor Mari sau pe calea apei cu șalupa, aceasta intrând aproximativ 10 – 15 metri în interior.
Primele cercetări datează din anul 1872. Emil Racovița și R. Jeannel oferă primele informații despre fauna acestei peșteri. Peștera Ponicova este formată dintr-o serie de galerii, care comunică între ele. La intrare în peșteră, pârâul Ponicova creează mici chei sălbatice și un pod natural lung de aproximativ 25 de metri și înalt de 6–8 metri.
Principala galerie – Galeria Ponicovei unește intrarea de la nivelul inferior al pârâului cu intrarea de la nivelul Dunării. Are o lungime de 400 de metri. Este puternic luminată natural, având două deschideri de mari dimensiuni. Există mai multe galerii, iar una dintre cele mai spectaculoase este Galeria Liliecilor unde există stalactite pendulante foarte alungite și subțiri. În lumina soarelui, pereții peșterii par de aur, această culoare gălbuie fiind dată de mineralele din rocă. Umiditatea este crescută în peșteră, iar fauna este compusă din lilieci.
Vizitarea peșterii se poate face tot timpul anului și este recomandat un echipament adecvat (cizme de cauciuc, salopetă, lanternă) pentru a vă putea bucura de minunățiile peșterii.
Peștera Ponicova este una dintre cele mai frumoase peșterii din zona Cazanelor Dunării. Întreg ansamblu calcaros face ca această zonă să fie unică prin întâlnirea cu Dunărea.
Foto: panoramio.com
Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele Dunarii, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronini
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Joc și voie bună în Bucovina
Obiceiurile și tradițiile sucevene Joc și voie bună în Bucovina – așa putem începe descrierea unei părți unice și încărcate de tradiții și istorie din țara noastră, zona Sucevei. Locul în care oamenii primitori și tradițiile nescrise dăinuiesc de secole întregi. De veți poposi în zona Sucevei, veți descoperii locuri pitorești, locuri încărcate de istorie, […]
Târgul de Turism al Romaniei – ediția 41
Târgul de Turism al Romaniei – ediția 41 ROMEXPO deschide sezonul expozițional 2019 cu Târgul de Turism al României și ROMHOTEL Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, Târgul de Turism al României I (TTR) se desfășoară în perioada 21 – 24 februarie, concomitent cu ROMHOTEL – Expoziția internațională de echipamente, mobilier și dotări pentru hoteluri […]
Cheile Dobrogei – invitaţie printre corali milenari
Cheile Dobrogei – invitaţie printre corali milenari Cheile Dobrogei coordonate GPS: 44°29′42″N 28°27′08″E Cheile Dobrogei se întind pe o suprafaţă de 285 ha şi sunt situate in podişul Casimcei între localităţile Mihail Kogălniceanu şi Râmnicu de Jos, la aproximativ 35 Km de Năvodari. În pereţii calcaroşi din Cheile Dobrogei se găsesc specii de fosile perfect conservate acestea […]
3 Replies to “Peștera Ponicova – în adâncul Cazanelor Dunării”