Mănăstirea Vodița – prima mănăstire administrată autonom din țara noastră
Mănăstirea Vodița se află între municipiile Drobeta Turnu Severin și Orșova, cu abatere de la drumul european 70, pe valea râului Vodița, într-un colț plin de liniște și natură.
Mănăstirea Vodița este prima mănăstire administrată autonom din țara noastră și cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar.
Mănăstirea Vodița a fost întemeiată în secolul al XIV–lea, în apropierea graniței Imperiului Austro – Ungar cu Țara Românească. Voievodul Vladislav s-a ocupat de toate cheltuielile ctitoriei și a înzestrat locaș cu toate cele necesare. Mănăstirea a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural și misionar din zona Dunării.
Atacurile turcilor au dus la strămutarea mănăstirii pentru a putea fi păzită de distrugere și a funcționat ca metoc al Mănăstirii Tismana pentru o perioadă. După mai multe războaie cu turcii, mânăstirea a fost devastată. În anii 1990, în cinstea luptelor eroice ale românilor cu turcii, s-a reînființat mănăstirea Vodița, ca mănăstire de călugări.
Complexul monahal este format dintr-un corp mare de chilii, unde se află stăreția și trapeza, biserica de lemn, construită în stil maramureșean, iar în partea stângă a drumul, mai jos de biserica actuală se pot zări ziduri din fosta mănăstire ce a fost devastată de turci. Liniștea domnește în locul mănăstirii. Locul este înconjurat de păduri dese ce domnesc peste versanții stâncoși. Liniștea este înreruptă doar de susurul râului Vodița ce se aude curgând agale printre pietre.
Vă recomandăm să vizitați Mănăstirea Vodița, un lăcaș de cult binecuvântat de Dumnezeu, cu o lungă și zbuciumată istorie. Aici puteții descoperi liniștea profundă a naturii și credința într-un viitor mai pașnic.
Foto: mapio.net
One Reply to “Mănăstirea Vodița – locul în care domnește liniștea”