Cazanele Mari și Cazanele Mici

Cazanele Mari și Cazanele Mici

Cazanele Mari și Cazanele Mici alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase trasee turistice naturale din zona Dunării. Rezervația naturală este cuprinsă între Masivul Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, între localitățile Eșelnița și Dubova. Îmbină într-o armonie perfectă culorile apei cu ale stâncilor și ale vegetației.

Cazanele Mari și Cazanele Mici, numite și Cazanele Dunării, au o lungime de 9 kilometri și uimesc turiștii prin frumusețea și măreția stâncilor.

Mergând cu mașina pe DN57 ți se dezvăluie o priveliște minunată: apa Dunării și impunătoarele cazane. Cazanele Mici sunt dominate de stâncării abrupte. Iar Cazanele Mari cu pereți verticali pot fi văzute doar din apă, cu barca.

Cazanele Mari și Cazanele Mici și vegetația mediteraneană

Cazanele Dunării sunt impresionante și prin vegetația cu influențe mediteraneene ce poate fi zărită pe stâncării. Putem vedea liliac sălbatic, cer, gorun, stejar pufos. În zonele umbrite, la doar 120 de metri altitudine, poate fi admirată tisa (taxus baccata), un relict terțiar, monument al naturii.

În Cazanele Dunării avem și plante ocrotite prin lege ce pot fi admirate și observate doar aici: laleaua galbenă de cazane – este o specie endemică, al cărei habitat este versantul sudic al Masivului Ciucarul Mare; clopoțeii Cazanelor, stânjenelul de stâncă, săpunarița roșie etc. Fauna este tipic mediteraneeană, reprezentată de vipera cu corn, țestoasa lui Hermann, gușterul, iar în peșteri sunt lilieci.

Cel mai reprezentativ pentru Cazanele Dunării este relieful carstic, reprezentat prin forme exocarstice: lapiezuri, uvale, doline, dar și endocarstice: avene și peșteri: Peștera Gura Ponicovei  și Peștera Veterani.

Pe drumul Cazanelor putem vizita un obiectiv unic în țara noastră. Aproape de Golful Mraconia, se poate admira, sculptat în stâncă Chipul lui Decebal, unic prin măreția sa.

În această zonă aveți posibilitatea să descoperiți trasee montane ce duc spre Masivele Ciucaru Mare și Ciucaru Mic. Din vârful muntelui vi se oferă o priveliște minunată asupra Dunării. De asemenea, puteți face plimbări cu bicicleta pe malul apei. Și, bineînțeles, plimbările cu barca în Cazanele Mari, ce includ și vizitarea peșterilor Ponicova și Veteranilor.

Cazanele Dunării alcătuiesc o zonă de excepție pe harta României. Trebuie vizitate pentru bogăția naturii, comuniunea Dunării cu munții stâncoși și istoria noastră sculptată în cel mai măreț mod.

Foto: Claudiu Vatau


Caută cazare în categoria: Cazare Cazanele DunariiCazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova, Cazare Coronin

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *