Muzeul Satului Bănățean Timișoara – scurt istoric
Inspirația pentru ridicarea acestui muzeu i-a venit i-a venit lui Ioachim Miloia, prin 1930, personalitate culturală foarte cunoscută. În urma unei vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Miloia a cerut acordul municipalității pentru construirea unui astfel de muzeu. Abia în 1967 începe ridicarea Muzeul Satului Bănățean și se deschide publicului larg în 1971. Astăzi, în incinta muzeului se află construcții „de interes istoric și artisic” – case țărănești, biserici de lemn, cruci etc. În interiorul acestora se află peste 13000 de piese de patrimoniu: țesături, arta prelucrării lemnului, cermanică, icoane etc.
Gospodăria de la Cărăvan
Gospodăria cuprinde casa, un coteț de porci și un grajd cu cămară-bucătărie de vară. Gospodăria spune povestea familiilor tradiționale de la sfărșitul secolului al XIX-lea. Poarta este specifică zonei Carașului. Construită din piatră masivă și acoperită cu țiglă, aceasta este considerată un monument arhitectural popular. Casa este constituită din trei încăperi și o prispă retrasă pe lungimea tindei. Grajdul menționat anterior comportă trei compartimente: grajdul, șopronul și cămara. Este construit parțial din lemn de stejar, iar pereții (interior-exterior) sunt acoperiți cu lut iar mai apoi văruiți. Cât despre cotețul de porci, acesta este „supraînălțat”. În partea de jos se află cotețul propriu zis, ridicat din pietre, iar sus se află o cotarcă din lemne de stejar și brad care permit „aerisirea” porumbului.
Pe www.inchirieriregimhotelier.ro găsiți cazare în regim hotelier în Timișoara!
Gospodăria de la Jebel
Structura gospodăriei duce cu gândul la cea a „Moromețiilor” lui Marin Preda, cu toate că datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Are trei încăperi și o prispă continuă de-a lungul acestora. Scolul casei este din piatră de carieră, iar pereții acesteia din lemn, acoperiți cu lut și apoi văruiți, atât pe interior cât și pe exterior. Gospodăria este prevăzută cu o construcție anexă separată în două spații: unul închis pentru animale, iar celălalt deschis pentru utilaje. Hambarul este și el din bârnă de stejar, copartimentat în două încăperi: una pentru depozitarea recoltei iar cealaltă pentru cămară.
Casa ucrainiană
Gospodăria datează de la sfârșitului secolului al XIX-lea și este una tipică satului ucrainian. Este construită din lemn de brad, însă fundația este din piatră de râu ori carieră. Casa are un pridvor deschis din care se intră în tindă printr-o ușă ce asigură accesul la toate încăperile acesteia. Recoltele și obiectele de uz gospodăresc se depozitează în tindă.
Aceste trei obiective nu sunt singurele de vizitat în Muzeul Satului Bănățean. De asemenea, vă așteaptă și Școala din Bârna, construită specific zonei Lugojului. Totodată, Biserica din Topla, care de altfel, istoric vorbind, este cea mai veche construcție din acest muzeu (mijloc de secol XVIII). Și nu în ultimul rând. Gospodăria Germana Biled spune despre tradițiile familiilor germane din Banatului secolului XIX.
Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Mănăstirea Voroneț – culoare în Bucovina
Mănăstirea Voroneț ctitoria lui Stefan cel Mare Mănăstirea Voroneț coordonate GPS: 47.517193, 25.864101 Mănăstirea Voroneț este una dintre cele mai cunoscute și valoroase mănăstiri din România. Este situată într-un loc pitoresc, încărcată de liniște, iar bucuria sufletului când ajungi aici este nemărginită bucurându-te și umplându-te de căldură. Asta simți când vizitezi Mănăstirea Voroneț, pace și căldură. […]
Trovanţi – misterul pietrelor vii
Cu aproximativ şase milioane de ani, înaintea naşterii marelui sculptor Constantin Brâncuş, nu departe de locul lui natal, natura îşi crea propria galerie de artă. O artă de nedescris, şi totuşi nemaiîntâlnită până în zilele noastre. Trovanţi – localizarea misterioaselor pietre Pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în comuna vâlceană Costeşti, se […]
I Giardini di Zoe – Versailles-ul din inima Transilvaniei
I Giardini di Zoe – Versailles-ul din inima Transilvaniei Departe de zgomotul și ritmul alert al marilor orașe am descoperit o întruchipare a frumoaselor grădini ale Versailles-ului. Arcadele și mirosul aristocrației te urmează la fiecare pas purtându-te cu gândul spre vremuri boeme cu domnițe și cavaleri. Dacă nu ai fost încă fermecat de paradisul pe […]
One Reply to “Căsuțe deosebite adăpostite de Muzeul Satului Bănățean”