Castelul Huniade – cea mai veche clădire din Timişoara
Castelul Huniade coordonate GPS: lat. 45.7530371, long. 21.2267058
Castelul Huniade este fără doar şi poate cea mai veche clădire de pe teritoriul Timişoarei. Un simbol al istoriei şi important punct de reper. Actualul Castel Huniade a fost construit din ordinul lui Iancu de Hunedoara, pe ruinele vechiului castel ce a aparţinut Regelui Carol Robert de Anjou. Se ştie că o dezvoltare mai acerbă a Timişoarei a început odată cu sosirea lui Carol Robert. Acesta şi-a dorit un castel care să satisfacă necesităţile regelui. Astfel în anul 1307 s-a început construcţia, iar în anul 1316 regele şi-a mutat reşedinţa la Timişoara pentru 8 ani. Din păcate, castelul care a aparţinut Regelui Ungariei a fost grav avariat în urma unui cutremur.
Datorită faptului că Iancu de Hunedoara a deţinut funcţia de comite de Timişoara timp de 15 ani (1441-1456), a dispus construcţia unui nou castel. Până în anul 1552, Castelul Huniade a servit drept reşedinţă nobiliară pentru toţi regii care au poposit la Timişoara.
În timpul ocupaţiei otomane, a fost reşedinţa comandanţilor militari ai Paşalâcului de Timişoara.
În perioada recuceririi Timişoarei de către armata imperială, Castelul Huniade a fost avariat, după renovare primind funcţie de depozit militar.
În anul 1849, a fost din nou distrus de către revoluţionarii maghiari, lucrările de reconstrucţie şi renovare terminandu-se în anul 1856. Aspectul de cetate îi este oferit de partea superioară a faţadei, crenelată. Turnul castelului este de formă rectangulară, de asemenea cu creneluri. Intrarea principală este flancată de doi pilaştrii masivi ce au în partea superioară arme specifice Evului Mediu.
Din anul 1947, Castelul Huniade găzduieşte Muzeul Banatului. În faţa muzeului se găsesc două felinare care amintesc în mai multe limbi străine, că Timişoara a fost primul oraş iluminat public electric din Europa, începând cu anul 1884.
Stilul arhitectural al Castelului Huniade
Din punct de vedere al stilului arhitectural, se poate observa că faţada a fost refăcută într-un stil romantic. Ferestrele şi sălile primului etaj conţin elemente neogotice, iar colecţia de arme specifice Evului Mediu aflate pe pilaştrii de la intrare contribuie la aspectul gotic al castelului.
Castelul Huniade a participat la dezvoltarea oraşului Timişoara, fiind întodeauna locul preferat de către nobili şi regi. Distrus şi renovat de mai multe ori, acesta s-a “încăpăţânat” să rămână fizic şi în zilele noastre, nu doar o amintire.
Ghid local: Denisa Lazăr 0729 261 038
Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Începe Târgul de Turism al României de la ROMEXPO!
Începe Târgul de Turism al României de la ROMEXPO! 4 zile de super reduceri la destinații din întreagă lume În perioada 23 – 26 februarie, ROMEXPO organizează Târgul de Turism al României – ediția de primăvară. Evenimentul se desfășoară în pavilionul B2 al Centrului Expozițional și promovează cele mai avantajoase și interesante oferte turistice din […]
Castelul Peleş – Reşedinţa Regelui de oţel
Castelul Peleş – primul castel electrificat din Europa Castelul Peleş coordonate GPS 45 21 34 N, 25 32 30 E Castelul Peleş se află pe Valea Prahovei în localitatea Sinaia. Este cel mai stilat Castel din ţara noastră, fiind şi unul dintre monumentele istorice importante ale Europei. În anul 1866 Regele Carol I, supranumit Regele […]
Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii
Rezervaţia Grădina Zmeilor – templu al naturii Rezervația Grădina Zmeilor se află la o distanță de aproximativ 1 km în apropierea satului Gâlgău Almașului, din județul Sălaj. Această Grădină din piatră sculptată de natură uimește nu doar cu peisajele sale dar și cu legendele care sunt atribuite fiecărei stânci. Rezervația Grădina Zmeilor are o suprafață […]