Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti


Castelul Cantacuzino coordonate GPS: 45°24’50.0″N 25°32’33.4″E

Castelul Cantacuzino este situat pe Valea Prahovei în staţiunea Buşteni.  având o mare valoare istorică şi arhitecturală.

A fost construit în anul 1911 de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit şi Nababul pentru  “amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmaşilor”.

Curtea boierească strajuită de brazi seculari te întâmpină de la primul pas parcă spunandu-ţi  că ai călcat pe un tărâm în care arta românească urmează să îţi spună o poveste.

Castelul Cantacuzino se întinde pe o suprafaţă de 3148 m2. Este construit din piatră  cioplită, placată la interior cu cărămidă şi acoperit cu ţiglă.

Construit în stil neoromânesc, acesta îmbină armonios elemente bizantine, elemente etnografice tărăneşti locale specifice vechiului regat, arta otomană şi teme din renaşterea italiană. Stilurile regăsindu-se în proporţii diferite în cele 4 corpuri ale castelului, vila administrativă şi capela care alcătuiesc Castelul Cantacuzino.

La una din intrările în castel găsim blazonul familiei Cantacuzino cu vulturul bicefal alături de blazoanele provinciilor istorice ale României.

Frumuseţea castelului este accentuată şi de ferestrele cu vitralii, uşi sculptate, plafoane cu grinzi pictate, scara din marmură de Carrara, balustrade din lemn, piatră sî fier ferjat, șeminee din piatră albă și ornamentele din mozaic colorat, picturi, feronerie din bronz.

În sala de primire a castelului găsim o impresionantă colecţie de steme şi blazoane ale familiilor înrudite cu Cantacuzino. Alături de blazoane stau tablourile strămoşilor.

Curtea Castelului Cantacuzino

Curtea este animată de fântâni arteziene, cascade şi grote artificiale conectate între ele de alei care vin ca o invitaţie la plimbare şi relaxare.

În curte se poate vizita Capela Castelului construită la cererea soţiei boierului Cantacuzino din bârne de lemn în stil Maramureşan şi închinată Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

În 1948 castelul a fost naţionalizat de comunişti şi transformat în sanatoriu, fapt ce a avut un puternic impact negativ asupra castelului ducând la dispariţia mobilierului şi acoperirea picturilor cu vopsea.

La Castelul Cantacuzino se poate ajunge din direcţia:

  • Sibiu urmând traseul: Sibiu – Făgăraş – Râşnov –Buşteni
  • Iaşi urmând traseul: Iaşi – Bacău – Braşov – Buşteni
  • Timişoara urmând traseul: Timişoara – Deva – Sibiu – Făgăraş – Râşnov – Buşteni
  • Craiova urmând traseul: Craiova – Piteşti – Târgovişte – Buşteni
  • Bucureşti urmând traseul Bucureşti – Ploieşti – Buşteni

Castelul Cantacuzino a intrat în circuitul turistic abia în anul  2010 din această cauză este mai puţin cunoscut. Dar este la fel de interesant ca şi celelalte castele din zonă.


 

Caută cazare în categoria: Cazare Valea Prahovei, Cazare Rucăr Bran, Cazare Transilvania

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *