Baile Herculane – istorie si sanatate

Băile Herculane – istorie și sănătate

Băile Herculane – istorie și sănătate


Imagini: Antonela Dumitrescu


Coordonate GPS Băile Herculane: 44.878954, 22.413011

Stațiunea Băile Herculane este situată în partea sud–estică a județului Caraș-Severin, în regiunea turistică Banat. Este situată pe Valea Cernei, înconjurată de culmile înalte și calcaroase ale Munților Cernei în est și Munții Mehedinți în vest. Este o stațiune balneoclimaterică, de interes național și internațional, cu o istorie îndelungată și impresionantă, oferind peisaje unice, dar mai ales bogăția izvoarelor termale.

Caută aici cazare în apropiere: Cazare Băile Herculane

Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume și este cea mai veche stațiune balneară din România, având o activitate neîntreruptă încă din anul 153 e.n.. A fost o importantă zonă de relaxare și de vindecare pentru aristocrația din Imperiul Roman, datorită izvoarelor curative. Și astăzi putem observa urme lăsate de prezența romanilor, începând cu numele stațiunii, al legendarului Hercules, protectorul acesteia. În prezent au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi termale, statui, monede, tabule votive închinate zeilor drept mulțumire pentru vindecarea bolilor.

Mai târziu, în timpul Imperiului austriac, stațiunea beneficiază de modernizare. Împăratul Austriei, Franz Josef considerând-o ”cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. Stațiunea este legată și de numele împărătesei Elisabeta, cunoscută sub numele de Sissi, care a vizitat de numeroase ori stațiunea. Fiind o iubitoare a naturii, împărăteasa prefera să se plimbe pe traseele din jurul stațiunii și să admire frumusețea peisajelor sălbatice ce înconjurau valea.

Când vizitezi această stațiune crezi că intri în altă lume… o lume plină de poveste, cu îmbinări din trecutul antic, dar și din secolul al XIX – lea, cu peisaje mediteraneene dar și pajiști pitorești ce îți amintesc de viața la țară, drumeții, cu foișoarele galben, roșu, verde, albastru, amplasate ca popasuri în mijlocul pădurilor. Dimineața simți răcoarea pădurilor de pin negru, iar stâncile abrupte și impunătoare îți taie respirația. Din stațiune poți face câteva trasee montane, spre vârful Domogled, la Crucea Albă, fie spre Grota Haiducilor (unde s-au găsit urme de locuire foarte vechi, din paleolitic și neolitic), sau spre Grota cu aburi.

Crucea Albă – legendă

Crucea Albă este un monument legat de legende desprinse parcă din basme. Se spune că un tânăr îndrăgostit pentru a-și impresiona iubita și pentru a-și dovedi iubirea adevărată a dorit să cucerească Domogledul. Impresionat și cucerit de măiestia stâncilor a căzut în gol, fiind etern legat de aceste stânci impunătoare. O altă varianta a prezenței acestei cruci este cea a soldatului român din regimentul generalului Ion Dragalina, care, aflat în recunoaștere, s-a prăbușit cu podețul dintre Podeni și Herculane, ale cărui picioare au fost tăiate de dușmani. Ca omagiu pentru el a fost ridicată această cruce, care, în prezent, reprezintă un important obiectiv turistic din stațiune.

Cea mai importantă atracție a stațiunii rămâne prezența izvoarelor termale, ce oferă turiștilor o cură de sănătate. Acestea tratează diverse afecțiuni: reumatice, inflamatorii, articulare, neurologice, dermatologice, ginecologice, psihice. Există băi termale, piscine în aer liber, centre Spa. Dar și cădițe în aer liber, pe malul Cernei, unde oamenii se pot trata cu apa caldă izvorătă direct din stâncă. De asemenea, tratamentul cu aerosoli este deosebit de benefic în Herculane datorită climatului dar și a ionizării negative a aerului ce întărește organismul. Sunt recomandate plimbările în aer liber în stațiune.

Spre Băile Herculane se poate ajunge pe următoarele direcții:

  • București – Pitești – Slatina – Craiova – Filiași – Drobeta Turnu Severin – Orșova – Băile Herculane
  • Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Teregova – Mehadia – Băile Herculane
  • Cluj Napoca – Turda – Alba Iulia – Simeria – Hațeg – Oțelu Roșu – Caransebeș – Băile Herculane

Acces: Gara Băile Herculane; Cele mai apropiate aeroporturi: Craiova, Timișoara; Vaporul: pe calea fluvială a Dunării.

Băile Herculane îți oferă momente de relaxare, peisaje unice, aer curat și izvoare calde ce îți tratează corpul și sufletul.


Caută cazare în categoria: Cazare Valea Cernei, Cazare Băile Herculane

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

One Reply to “Băile Herculane – istorie și sănătate”

Ilie
8 octombrie 2015
Da, staţiunea a fost cândva o perlă, dar acum două luni când am fost din nou pe acolo, îmi venea să plâng văzând stadiul de degradare în care a ajuns. Mare păcat!
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *