Pasul Tihuța – desupra norilor – Transilvania.
Pasul Tihuța, sau Pasul Bârgău cum mai este cunoscut, este situat în sud-estul Munților Bârgău și face legătura între regiunile Transilvania și Moldova. Pasul Tihuța este una dintre cele mai dificile trecători în munți, nu doar de pe teritoriul României, ci de pe întregul teritoriul al Europei.
Înainte să ajungi aici…
Accesul în Pasul Tihuța se face de pe E576 (DN17), drum ce leagă județele Bistrița-Năsăud și Suceava. Cei care vor să treacă prin zonă și se gândesc să și rămână o perioadă, nu au multe variante când vine vorba de cazare, singurele variante sunt pensiunile din satul Piatra Fântânele.
Staţiunea Piatra Fântânele
Principalul obiectiv turistic din stațiune era Hotelul Castel Dracula, hotel cu o temă inspirată din romanul scriitorului irlandez Bram Stoker, „Dracula”, dar care a fost închis din păcate, cel puțin temporar, la finele anului 2019 din cauza problemelor financiare. Dar și fără Hotelul Dracula stațiunea mai are multe de oferit, cei care vin în vizită putând opta pentru pârtiile de schi amenajate cu telescaun și teleschi sau pentru vechiul drum roman pavat cu lespezi din piatră, încă foarte bine conservat. Cei care doresc o experiență mai spirituală pot vizita Mănăstirea Piatra Fântânele.
Lacul Colibița
Chiar dacă la bază, Lacul Colibița, este un lac artificial de acumulare cu suprafața de 270 ha care alimentează cu apă localitățile din apropiere, acesta oferă peisaje uimitoare pentru cei care aleg să-l viziteze.
Trasee montane
Munții Bârgăului oferă trasee montane cu diferite grade de dificultate, și pentru cei cu adevărat pasionați dar și pentru cei mai amatori sau care vor să încerce o experiență de genul pentru prima dată. Cei care doresc ceva mai ușor pot alege trasee precum cel către Sat Leşu – Valea Leşului – “Drumul Romanilor” – sat Piatra Fântânele (lungime 24 km, durată 9 ore) sau cel către Sat Piatra Fântânele – Poiana “La Borcut” (lungime 4 km, durată 1,5 ore), ambele fiind trasee cu un grad de dificultate ușor, iar cei care vor o adevărată provocare pot opta pentru traseul Sat Piatra Fântânele – Vf. Zâmbroaia – Vf. Miroslava – Vf.Muncel – Vf. Heniul Mare – Vf.Heniul Mic – Pasul Strâmba (lungime 30 km, durată 12 ore) cu un grad de dificultate foarte mare.
Surse foto: www.shutterstock.com, https://popasultransilvania.ro