Scurta dar interesanta viață a efemeridelor
Cunoscute în limbaj popular ca rusalii, Efemeridele sunt poate cele mai grațioase făpturi ale Deltei Dunării. Scurta lor viață, de doar o zi, este de departe mai degrabă un ritual al vieții și al morții.
Legenda
Insecte zburătoare populează luciul apei din Delta Dunării în această perioadă de Rusalii, într-un dans despre care se spune că este „al vieţii şi al morţii“. Efemeridele sunt insecte zburătoare denumite popular „rusalii“, după perioada în care apar. Apar ca larve (sau nimfe) în mediul acvatic, unde trăiesc până la vârsta de 3 ani.
Maturizarea lor înseamnă apogeul, dar şi sfârşitul, pentru că odată ce îşi capătă aripile, rusaliile trăiesc, în medie, doar o zi. Acesta este timpul pe care ele îl au la dispoziţie ca să se împerecheze. Legenda spune că efemeridele sunt spiritele celor tineri, morţi înainte de vreme. Ziua morţii lor este şi cea a nunţii, conform tradiţiei cei necăsătoriţi fiind îngropaţi în haine de cununie, într-o uniune cu divinitatea.
Împerecherea
În perioada împerecherii, suprafaţa râului explodează de viaţă, masculii zumzăind deasupra apei.
Nu există romantism în repertoriul rusaliilor. Reproducerea este adesea un act de forţă, cu până la 20 de masculi urmărind o singură femelă. Un trio de masculi asediază o femelă proaspăt năpîrlită.
Un mascul înfocat pândeşte agăţat de nimfa unei femele gata să năpârlească.
În frenezia acuplării, masculii, uneori, din neatenţie, încearcă să se împerecheze unii cu alţii.
Pretendenţii par să-şi urmărească ţintele după indicii vizuale: femelele au ochi şi cozi mai mici, iar corpul lor are culoarea chihlimbarului, ceea ce le conferă o alură mai seducătoare.
Mulțumim pentru fotografii, prietenilor noștri din Delta Dunării, Mihai Călin și ghid Ionuț Călin 🙂