Descoperim Brașov – Istorie, cultură și povești săsești
În a doua zi a Transylvania Tourism Fiar, desfășurat la Brașov în perioada 22 – 24 martie am avut parte de o surpriză cât se poate de plăcută. Surpriza s-a concertizat în mai multe surprize mici toate la fel de plăcute și interesante.
Dimineața a început pe una dintre cele mai vechi și importante străzi ale Brașovului, chiar în spatele Bisericii Negre. Grupul era pregătit și toată lumea entuziasmată de turul ce ne aștepta. De nicăieri, apare săsoaica noastră dragă, Johanna, pregătită să ne întoarcă cu 4 secole în urmă.
Când, unde?
Johanna, săsoaică şi soție de senator al Burgului Coroanei își conduce grupul la 40 de ani de la incendiul ce a mistuit Cetatea Brașovului. Era o noapte aprigă de aprilie, când de pe strada Neagră a început incendiul care a mistuit cetatea în doar câteva ore. Focul a ajuns până la biserică și a ars inclusiv altarul, orga și obiectele de cult, cristelința rămânând singura neatinsă de flăcările zdrobitore. De atunci Biserica Evanghelică din Piața Sfatului poartă numele de Biserica Neagră.
Dar cum a ajuns Burgul Coroanei să poarte acest nume?
Tot de la Johanna aflăm că în timpul luptei cu cumanii, Regele Solomon, și-a lăsat coroana pe ciotul unui stejar, pentru a nu putea fi recunoscut în luptă.
Terminând războiul, regele își uită coroana și este găsită după mult timp de viitori locuitori ai Burgului Coroanei, Brașovul de astăzi.
Găsind coroana, și stejarul ce a crescut contopindu-se cu ea, aflăm că stema orașului care este reprezentată de o coroană și rădăcinile unui stejar își are orginile acum multe secole în urmă. Ce 13 rădăcini din stemă simbolizează cele 13 comunități săsești din Țara Bârsei.
Tot de la Johanna aflăm leacuri pentru ten și corp, alături de retețe străvechi pentru creștera părului. Cicerone, notar în Burgul Sighișoarei, o vizitează pe Johanna chiar în timpul vizitei noastre prin cetate și află că se vor și căsători, dacă soțul Johannei nu se întoarce acasă în următoarele 2 luni. Soţul Johannei senator şi negustor este plecat de 6 ani şi 10 luni pe teritorul Asiei Mici şi nu a mai dat nici un semn soţiei sale. După ce se vor împlini cei 7 ani, Johanna se va putea căsători cu cu notarul Cicerone Petrus.
Povești cu aer medieval, Johanna, pe numele său real Carmen Murășan, a reușit să ne facă să iubim Brașovul în doar 2 ore.