Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – Miracol în inima munților

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – miracol în inima munților

Acolo unde Munții Parâng întâlnesc Munții Căpățânii au luat naștere Cheile Oltețului. Această creație a fost săpată de-a lungul anilor de apele reci și repezi ale Oltețului formând astăzi, poate, cele mai înguste chei din țară.

Odată ce te-ai depărtat de pitoreasca localitate Polovragi și ai pășit pe Cheile Oltețului, simți cum răcoarea ia locul căldurii toropitoare, aerul devine parcă și mai curat, iar clinchetul apei printre stânci vine să completeze acest peisaj răcoros de vară.

Vegetația abundentă parcă ascunde acest loc să nu cumva să fie văzut de undeva de sus, ci descoperit doar de aici, de jos și doar de cei ce cutează să îl cunoască la pas.

Peștera Polovragi – pe urmele regelui Zamolxis

Nu departe de intarea în chei, pe partea dreaptă muntele este crestat dând naștere Peșterii Polovragi. Peștera se întinde pe o suprafață de peste 10 km, dar din aceștia doar 800 metri sunt deschiși publicului.

Peștera cunoscută ca locul în care regele dacilor Zamolxis ar fi sălășluit nu impresionează prin dimensiune ci mai degrabă prin legende.

Tot aici se spune că vracii din zonă ar fi făcut leacuri dintr-o plantă rară ce se găsea doar pe aceste meleaguri cu care vindecau localnicii, plantă ce a dispărut, dar a cărei rădăcină încă își păstrează urma în piatră.

Tavanul peșterii este pictat de apa ce trece prin diferite straturi bogate în: carbonat de calciu, bioxid de siliciu și oxid de fier. Astfel au luat naștere Bolta însângerată, Camera Albă, Sala Divină.

Încă din cele mai vechi timpuri peștera a fost folosita ca adăpost sau ca loc de refugiu. Chiar de la intrare se văd urmele civilizațiilor trecute.

Polovragi și Polovraga

Întorcându-ne la regele Dacilor în Peșteră întâlnim locul denumit: Scaunul lui Zamolxis. Continuându-ne drumul descoperim alte formațiuni precum: Izvorul SperanţelorCuptorul Dacic, locul în care vracii ardeau planta numită Polvragă sau Camera Albă.

Inedită este o pictură realizată de un călugăr acesta folosind doar fumul pentru crearea ei. Pictura simbolizează moartea.

Spre finalul vizitei vedem și Izvorul Speranțelor în spatele căruia o zărim pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe.

Pestera este animată de o comunitate de aproximativ 300 de lilieci.

Traseul dureaza aproximativ 45 de minute și este ghidat.

 


Caută cazare în categoria: Cazare OlteniaCazare Polovragi

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: NaturaObiective turistice

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *