La mănăstirea dintre frasini, la Atosul românesc, bântuie un blestem cutremurător lăsat cu gură de moarte de Sfântul Calinic. Mai precis, la 25 de km de Râmnicu Vâlcea, în comuna Muiereasca se află Mănăstirea Frăsinei. Locul unde realitatea pare că este desprinsă dintr-o carte cu mituri. Forţele divine se luptă cu cele ale întunericului, iar biserica poartă pe umerii săi un blestem lăsat cu sute de ani în urmă.
Acestă legendă are două variante impresionante.
Prima variantă ne vorbeşte despre un tânăr călugăr, falnic şi frumos care era mereu înconjurat de femei. Fugind de ispită, acesta s-a retras în munţi, departe de lumea agitată şi unde Dumnezeu i-a poruncit în vis să zidească un sfânt lăcaş, o mănăstire. Auzind acestea, de teamă că femeile vor da năvală în mănăstire, călugărul a ezitat. Însă Dumnezeu ia spus că nici o urmasă de-a Evei nu va tulbura liniştea asurzitoare.
O altă variantă care nu-i dă pace asezământului este că după ridicarea obştei monahle, Sfântul Ierarh Calinic a vizitat acest ţinut tainic şi a rămas surprins de credinţa strictă şi organizarea călugărilor de acolo. Se pare însă că Sfântul Calinic a dorit să treacă pe la mănăstire neanunţat. Însă supărarea s-a abătut asupra lui, deoarece vizita neanunţată şi-a spus cuvântul. Sfântul a avut parte de o întristare crâncenă din partea mănăstirei, prntru că a găsit acolo o adevărată urgie, cu mâncare, alcool şi femei.
Din acel moment Sfântul Calinic pedepseşte mănăstirea printr-un înfricoşător blestem în care spune că femeile nu au acces la mănăstire. Cine îndrăznea să încalce acestă regulă avea să se înbolnăvească de boli incurabile sau să moară în chinuri groaznice.
La aproximativ 2 km de Casa Domnului, Calinic a așezat o piartră de legământ, gravată cu litere chirilice un grav blestem pentru cei care îl încalcă, dar şi o binecuvântare pentru cei care îl respectă.
Mai târziu, pe hotarul pietrei s-a zidit o biserică pentru femeile care îşi caută liniştea sufletească.
Locuitorii din prejur spun multe poveşti menite să confirme blestemul. Un exemplu mărturisit de cei din sat, spune că o tânără femeie, îmbrăcată în straie bărbăteşti a încălcat legămăntul și a păşit spre mănăstire. Se pare însă că fata şi-a găsit sfârşitul într-o prăpastie de pe marginea drumului, în timp ce se întorcea spre casă.
Lista însă nu se opreşte aici, deoarece aceasta are o vastă deschidere spre lumea întâmplărilor bizare a blestemului.
An de an Mănăstirea Frăsinei aşteaptă suflete încărcate şi apasate de diverse păcate, ca sa le alunge suferinţa.
Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Horezu, Cazare Mălaia, Cazare Băile Olănești
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Cele trei „piese de aur” ale lui Brâncuși
Imagini: Mădălina Ionela JUJAN Masa tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana infintului – minunui ale societății românești Ca să fii bogat, se spune că ai nevoie de aur, dar de fapt, pentru a fi bogat trebuie doar să ai inspirație. Contantin Brâncuși a reprezentat un astfel de om plin de „aur”, adică inspirație. El a fost un […]
Hai-hui prin inima Clujului
Hai-hui prin inima Clujului Știm deja cu toții cât de populate sunt orașul și județul Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă că și activitățile sunt pe măsură. Spre exemplu, iubitorii de sport și alergat pot participa la renumitul „COLOR RUN„, care, este organizat în fiecare vară de cel puțin 2 ori. Sunt așteptați atât localnicii, cât și […]
Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele și parfumul iubirii
Într-o legendă nordică, se spune că florile de liliac apar atunci când primăvara alungă zăpada de pe câmpuri și înalță soarele în țăriile cerului, alaturi de curcubeu. Primăvara împletește atunci razele soarelui cu cele ale curcubeului și începe să le îndrepte spre pământ. Când primăvara ajunge în nord, în ținuturile scandinave, nu mai rămân din […]
One Reply to “Mănăstirea Frăsinei – blestemul din munţi”
20 aprilie 2017