Lacul Pădurice – refugiul din Arad
De curând am hotărât să vizitez orașul Arad, din județul cu același nume aflat în partea de Vest a României. Am descoperit splendoarea, pacea și misterul locului, dar călătoria mea nu ar fi fost completă dacă nu ajungeam și la „Parcul Pădurice”.
În parc se regăsește un lac ce nu te poate surprinde prin dimesiune sau prin fel și fel de minunății, ci o va face printr-o legătură de care nu vei fi conștient decât în momentul plecări. Am descoperit că datorită donației prefectului Aradului, baronul Orczy Lorincz, a unui teren împădurit de 8,5 ha, undeva prin anul 1834, s-a creat parcul. Astfel am aflat că acel parc există încă de acum 2 secole, dar sub forme diferite, cât și mărimi. Micșorându-i-se dimensiunea în timp datorită unor deteriorări și a noilor construcții, firme, fabrici și multe altele.
Știți cum uni oameni rezistă eroic în fața unor obstacole mari ale vieții lor?
Ei bine, și acest lac a suferit lovituri crâncene ce l-au devastat, acestea au fost în timpul celor Două Războaie Mondiale, datorită bombardamentelor. Astfel că, dacă în trecut a existat un restaurant cochet, un pavilion pentru tiruri, multiple aleei, dar și specii de arbori și un zid creat de Societatea de Vânători, acestea au disparut în urma loviturilor, rămânând doar amintiri ale acestora și multiple ruine.
În trecut prin legătura lacului cu Mureșul se creea limita de nord a Aradului. În timp prin extinderea orașului și închiderea cursului subteran al Mureșului, lacul împrejmuit de parc a ajuns în apropiere de centrul orașului. Deci vă puteți imagina schimbarea?
După multiple schimbări, probleme, pierderi, defrișări, remodelări și reconstrucții, ba chiar după ceva timp de nepăsare, lacul ce a purtat multiple denumiri: „Waldchen”, „Varoșliget”, „Crângul”, iar ulterior „Pădurice”. A suferit o adâncire și curățare prin escavare. Dar și o amenajare a malurilor adăugându-se trepte de beton.
Paduricea îmbracă haine noi
În anul 2012, Păduricea a fost modernizată prin remodelarea aleilor, a bordurilor, s-a adăugat iluminare, bănci, un gard viu cu talie joasă, dar și diferite flori. Astfel a prins viață toată zona, acest lac cu al său parc a devenit rapid un loc des vizitat, un refugiu pentru arădenii sătui de jungla de beton. Tot aici s-a montat prima fântână muzicală din Arad, cu jeturi de apă de la 13, 15, chiar la 30 de m ce sunt iluminate în diferite culori. Chiar și Filarmonica de Stat Arad a susținut un spectacol pe acest lac, surprinzător, nu?
Iarna acest lac nu dispare, ci se „cristalizează”, prin îngheț devine un patinoar, ce este cam periculos, căci nimeni nu se va îngriji de tine dacă decizi să te aventurezi pe gheața creată de natură. Dar am vrut să-ți demonstrez că nici iarna acest lac nu va înceta să păstreze acea legătură cu tine.
Vorbeam de legătură la început și vreau să continui prin prisma experienței mele în acest loc.
Am poposit pe acest mal pe undeva pe la prânz și am fost mai încântată decât un copil că am avut ocazia de a hrăni peștișori. Da, lacul Pădurice, micul refugiu, chiar reprezintă un adăpost, nu doar pentru sufletele noastre, ci și pentru aceste suflețele mici de diferite culori și mărimi. Am mers aproape toată ziua printre clădiri, iar faptul că am avut ocazia de a sta într-un loc unde poți hrăni porumbei, peștișori și avea natura lângă tine m-a încântat. Plus că splendoarea locului a crescut în ochii mei vâzând și așa numita „Catedrala de la Podgoria”, ca și cum Dumnezeu este acolo cu tine, în acel mic refiugiu de asfalt.
Trebuie vizitat acest lac, o să te îndrăgostești de el. Deși din nefericire omul are tendința de a distruge ceea ce iubește și a lăsat ca acest loc să fie acaparat cu deșeuri. Pe mine aceste gunoaie nu m-au împiedicat să mă bucur de lac sau de fericirea copiilor ce strigau continuu plini de bucurie: „Uite mami, peștișorii!” .
Mi-a atras atenția și ceasul ce părea scos dintr-un film vechi și de care am auzit că se mai oprește din când în când, astfel pot afirma că la Pădurice timpul stă în loc pentru a admira și el frumusețea!
Dacă ai nevoie de un repaus din această junglă plină de nebunie, ciment și tehnologie, ia o felie de pâine sau niște biscuiți și vin-o la lacul Pădurice, un mic refugiu pentru suflete!
Caută cazare în categoria: Cazare Crișana
Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice
Ce surprize ne așteaptă la Târgul de Turism al Olteniei?
Organizatorii Târgului de Turism al Olteniei, ce se desfășoară în perioada 10-12 martie 2017, în incinta Centrului Multifuncțional Craiova, vă așteaptă cu multe surprize și un program special creat pentru grupurile organizate ce vor vizita targul și orașul Craiova. Pentru aceste grupuri ce se anunță a veni din întreaga regiune a Olteniei, organizatorii au pregătit […]
Arieșeni – colțul pitoresc din Munții Apuseni
Călător prin Arieșeni Imagini: Antonela DUMITRESCU Țara Moților o veți descoperi daca veți poposi în Arieșeni aici veți cunoaște, simplitatea oamenilor, dar și frumusețea pitorească a acestui loc. Este o localitate turistică, cu numeroase obiective turistice naturale, dar și culturale. Când ajungeți pe drumul spre Arieșeni vă întâmpină pădurile de brad cu răcoarea lor. Comuna Arieșeni […]
Cheile Ordâncușii și Peștera Poarta lui Ionele
Cheile Ordâncușii și Peștera Poarta lui Ionele – Munții Apuseni. Din inima Apusenilor… Parcurgând drumul național 75 din centrul localității Gârda de Sus, ajungem într-un peisaj mirific și pitoresc, ce face intrarea spre Cheile Ordâncușii, aflate pe valea cu același nume. Traseu cu dificultate medie, întins pe aproximativ 4 kilometri de drum betonat, cheile impresionează […]