Poiana Mărului - un loc de poveste

Poiana Mărului – un loc de poveste

Poiana Mărului – un loc de poveste din județul Brașov


Localitatea Poiana Mărului este localizată în sud-vestul Județului Brașov, pe drumul național 73A în vecinătatea Munților Piatra Craiului, fiind alcătuită în cea mai mare parte din gospodării risipite.

Localitatea a funcționat până în 1968 ca o comună cu un singur sat, având același nume, până când i-au fost alipite satele Șinca Nouă și Paltin, devenind astfel cea mai întinsă comună din țară cu o suprafață de 144 km2. În 2002, după o reorganizare a satului Șinca Nouă, comuna Poiana Mărului a rămas cu un singur sat, funcționănd așa și în prezent.

Suprafața totală a  comunei este de aproximativ 9460 hectare, dintre care cea mai mare parte este ocupată de terenurile extravilane. Pe întreaga suprafață a comunei se găsesc atât terenuri agricole, cât și pășuni, fânețe și păduri, fapt pentru care în localitate a început să se dezvolte practicarea agroturismului, oferindu-le localnicilor oportunitatea să exploateze potențialul turistic din zonă. Aceștia au ridicat de-a lungul anilor mai multe pensiuni turistice, funcționând fie în locuințele lor, fie în clădiri independente, special pentru cei dornici să viziteze meleagurile din comună și să descopere minunatele peisaje naturale existente.

Localnicii din Poiana Mărului sau poienarii, cum le place să li se spună, sunt oameni simpli, învățați să înfrunte orice obstacol întâlnit. Foarte primitori din fire îi încântă pe turiștii care le calcă pragul, atât prin ospitalitatea lor cât și prin tradițiile specifice locului.

Poiana Mărului este locul unde încă se mai păstrează cu sfințenie tradiția colindatului pe dealuri de către două cete de feciori, conduse de un vătaf mare, respectiv un vătaf mic. Această manifestare este numită în popor „ceata vătafilor„. Ceata se reuneste în prima seară de Ajun pe 24 decembrie. Pornesc la colindat prin sat și pe dealuri. Ceata vătafilor colindă prima dată la casa preoților din sat, pentru a primi binecuvântarea de a colinda în liniște și pace vestea Nașterii Mântuitorului, după care pornesc la casele unde există fete nemăritate. Colindul specific zonei se numește „Colo sus mai sus” un colind străvechi cu o încărcătură istorică pentru locuitorii satului. Totodată, aceștia au datoria să scoată fetele la joc în centrul satului, alese cu câteva zile înainte.  Toți se îmbracă în costume tradiționale specifice. După această manifestare, se organizează la Căminul Cultural din centrul comunei, primul Bal de Crăciun planificat de către cei doi vătafi sprijiniți de primar.

Pe lângă tradițiile specifice întâlnite de către turiști în comună, aceștia pot vizita biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul din centrul localității. Biserica a fost ridicată în 1707 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, care stăpânea și satul după cum atestă documentele. De altfel, mai pot vizita și cea de-a doua biserică, aflată în alt colț din comună Biserica cu hramul Împărații Constantin și Elena din Vulcănița.

Prin urmare, Poiana Mărului este o destinație ideală atât în sezonul cald, când turiștii se pot bucura de multitudinea de peisaje care înconjoară localitatea, cât și în sezonul iernii când aceștia se pot caza la pensiunile existente în comună, putând astfel sa descopere tradițiile specifice și cea de a doua „față” a naturii, cu un peisaj de vis.

De asemenea, zona oferă posibilitatea ca turiștii să cunoască și alte atracții turistice, precum Orașul Zărnești cu împrejurimile sale, Râșnov, zona Bran unde există celebrul Castel cu legenda lui Dracula și multe alte locuri unice în România.

Poate că mulți vă întrebați de ce Poiana Mărului?


Mai sunt foarte multe de realizat în acest loc, dar turiștii se pot bucura de o liniște aparte, de o multitudine de peisaje unice, de o primire caldă din partea localnicilor și ce este mai important, de acel sentiment de a te întoarce din nou în acest „colț de rai„ cum spun mulți.

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *