Ie Tradițională Românească - atelierul de la Podul lui Dumnezeu

Ie Tradițională Românească – atelierul de la Podul lui Dumnezeu

Imagini: Iulia Martinescu


Iarnă. Un atelier mic. Povești despre ia cusută de mână în secolul XXI

Ia, o bucată țesută sau cusută cu imaginație și două mâini dibace, ne învață să ne păstrăm rădăcinile. Poveștile  despre iile cusute cu mâna din moși- strămoși au prins rădăcini puternice în mai multe regiuni ale României. Printre cele mai cunoscute zone cu ateliere frumoase din România, se ridică un atelier mic, dar cu un potențial etnografic spectaculos.

Atelierul Ie Tradițională Românească din satul Ponoare, județul Mehedinți a fost înființat de către Iulia Martinescu, în anul 2012. Iulia Martinescu este inițiatoarea și coordonatoarea atelierului Ie Tradițională Românească. Un atelier complex cu o aură vie care  cuprinde între pereții săi bogăția etnografică a Mehedințului de sub munte. Această bogăție este transpusă în detalii cu rost și rânduială bună, de către femeile din zona de nord a județului Mehedinți. Femeile reîncep să se adune în grupuri mai mici sau mai mari, să coasă și descoasa, sa creeze și recreeze. În camerele atelierului totul prinde viață precum era odată la vechile șezători.

Obiceiul sezătorii este un obicei vechi ,,de când lumea” după cum spun femeile din atelier. Oamenii ședeau împreuna, povestind, alungând răul prin bucuria de a munci alături de cei harnici. O faceau cu un soi de armonie, utilitate și seninatate uimitoare, cu drag și pasiune. Și asta le-a dat o aura nemuritoare strămoșilor și portului popular realizat de ei. În cadrul atelierului șezătorile au fost reînființate cu bucuria de a promova valorile.

Ie Tradițională Românească – atelierul iilor cu har


În cadrul atelierului iile iau viață odată cu poveștile spuse de femeile din această zonă. Fiecare model, fiecare culoare oglindește amintiri, oglindește fragmente din trecut ducând mai departe frumosul românesc.

În prezent în atelierul Ie Tradițională Românească se cos cu migală ii autentice. Cei care aleg ca cea mai importantă zi din viața lor să fie tradițională aici pot găsi elemente pe gustul lor. De la frumoasa ie pentru românca mândră, până la ia bărbătească, de la brăciri, șoarâte și vâlnice mehedințene, toate cusute sub acul femeilor.  Totodată, coordonatoarea atelierului încearcă în următorii ani să dezvolte o linie de lenjerii (fețe de masă cu șervet), totul lucrat manual. Fiecare simbol adaptat transmite o poveste anume, scrisă pe fiecare element popular, astfel,  orice căutător se regăsește pe sine aici.

Până în prezent aceasta a participat la diferite târguri internaționale:  Roma, Milano, Paris, Londra. Tot ceea ce a rezultat în urma muncii din acest atelier a fost apreciat de fiecare dată.

Vă îndemn să veniți pe aceste meleaguri și să descoperiți un altfel de atelier.  Un atelier în care iile se cos parcă singure, cu mult har.


Caută cazare în categoria: Cazare Oltenia, Cazare Eselnița, Cazare Dubova, Cazare Orșova, Cazare Liubcova,Cazare Cazanele Dunarii

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


Peștera-Limanu Ie Tradițională Românească - atelierul de la Podul lui Dumnezeu

Peșterile Limanu și Movile – lumea din adâncul Dobrogei

Peşterile Dobrogei de Sud-Est În sud-estul Dobrogei, în peisajul general arid, se găseşte o lume spectaculoasă – zona Limanu – Dobrogea cu rămășițe de stepe și păduri xerofile, cu ape lacustre și mlaștini şi de o extraordinară valoare științifică peșterile Limanu și Movile. Peșterile Limanu și Movile Peștera Limanu Peștera Limanu este cea mai cunoscută şi […]

0 comments
de-6 Ie Tradițională Românească - atelierul de la Podul lui Dumnezeu

Croazierele sunt tot mai căutate de turiștii români

MS Diana, navă cu echipaj românesc, a lansat noile croaziere pe ruta capitalelor imperiale. Acum este mai ușor ca niciodată să vizitezi capitalele Austriei, Slovaciei și a Ungariei. Îmbarcarea pe navă se face în Viena. Până acolo putem merge cu avionul, trenul sau mașina. O dată ajunși în capitala fostului imperiu începe povestea. Totul este […]

0 comments
Parcul-Dendrologic-Simeria-–-comoara-ascunsa-din-Transilvania-6 Ie Tradițională Românească - atelierul de la Podul lui Dumnezeu

Parcul Dendrologic Simeria – comoara ascunsă din Transilvania

Parcul Dendrologic Simeria Imagini: Bogdan Rămuș Parcul Dendrologic Simeria coordonate GPS: 45.856786, 23.010773 Parcul Dendrologic Simeria  este o importantă  arie protejată ce cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice, autohtone și indigene din România. Creat încă din anul 1700, parcul se întinde pe o suprafață de 70 ha, fiind al 3-lea ca […]

0 comments

3 Replies to “Ie Tradițională Românească – atelierul de la Podul lui Dumnezeu”

Vasile
6 ianuarie 2017
Frumos! :)
Răspunde
Closanu Diana
6 ianuarie 2017
Mulțumesc frumos, dacă nu ați fost pe la Ponoare vă invit cu mare drag !
Răspunde
Julia
20 decembrie 2017
Sper ca si peste anii ce vor venii, aceste ateliere frumoase o sa ramana.
Răspunde

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *