Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara – lăcaşul credincioşilor bănățeni


Catedrala Mitropolitană din Timişoara coordonate GPS: Lat: 45.750659 şi long. 21.2234192

Catedrala Mitropolitană din Timişoara  poartă hramul “Sfinţii Trei Ierarhi”.

Dimensiunile impreisonante: înălţimea de 83,7 metri, lungimea de 63 metri, lăţimea de 32 de metri şi capacitatea de 5000 de persoane califică Catedrala Mitropolitană din Timişoara  ca fiind una dintre cele mai mari biserici din ţară. Construcţia a început în 16 martie anul 1936. Catedrala este situată la încrucişarea celor mai importante artere ale oraşului şi are peste 1000 de piloni din beton armat la bază, pentru susținere. A fost inaugurată 10 ani mai târziu, sub ochii Regelui Mihai I şi ale prim-ministrului Petru Groza. Detaliile şi finisajele impunătorului edificiu au fost însă terminate abia în anul 1956, deoarece cel de-al Doilea Război Mondial îşi lăsase amprentele şi aici, în cel mai drag oraş al bănăţenilor.

Legenda Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Legenda spune că în timpul unui bombardament al aviaţiei germane, din octombrie 1944, 6 bombe au căzut asupra catedralei. Din cele 6, doar una a explodat. Pagubele produse au fost importante – dar limitate, astfel încât credincioşii susţin că Domnul şi-a apărat Casa Sa.

Din punct de vedere arhitectural, Catedrala Mitropolitană din Timişoara reprezintă foarte bine stilul moldovenesc, cu unele acente eclectice. Uşor observabil este şi dispunerea cărămizilor – un rând de culoare roşie, unul de culoare albă – specific bizantin. Interiorul îmbină tradiţia religioasă română cu cea bizantino-moldovenească, aceasta fiind specifică mănăstirilor de secol XIV. În partrea dreaptă a pronaosului catedralei găsim şi moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. Sfântul Iosif cel Nou a fost canonizat şi strămutat în catedrală la 28 februarie 1950.

La subsolul Catedralei Mitropolitane se află o impresionantă colecţie de artă bisericească. Un număr de 3000 de cărţi bisericeşti rare, peste 800 de picturi şi icoane sunt găzduite aici. Partea aflată sub altar cuprinde necropola mitropoliţilor Banatului.

Interesantă este provenienţa clopotelor catedralei: cu o greutate de 7 tone, acestea au fost făruite dintr-un aliaj de metale aduse din Indonezia, mai exact insulele Jawa şi Borneo. Totodată, acestea au fost acordate de către compozitorul român Sabin Drăgoi.

Pentru credincioşii ortodocşi bănăţeni, Catedrala Mitropolitană din Timişoara, aflată pe bulevardul Regele Ferdinand I, este mai mult decât o clădire care se aseamănă cu marile catedrale ale lumii. Plină de grandoare, este locul care adăposteşte cele mai aprige rugăciuni şi cele mai sincere gânduri pentru mântuirea sufletului.

Ghid local: Denisa Lazăr 0729 261 038


Caută cazare în categoria:Cazare Banat,Cazare Timișoara,

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice

3 Replies to “Catedrala Mitropolitană din Timişoara”

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *