Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Lacul Gozna – polul distracției


Lacul Gozna coordonate GPS: Lat. 45.2105567, Long. 22.0107078

Lacul Gozna se află în județul Caraș-Severin, pe râul Bârzava, amonte de localitatea Văliug. Este unul dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Banatul Montan și a primit denumirea oficială de la cel mai înalt vârf al Munților Semenic – Piatra Goznei, aflat la 1447 metri altitudine. De asemenea, este integrat în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.
Când ajungi la Lacul Gozna, frumusețea locului îți induce pace, te încurajează să privești în liniște, în timp ce apele râului Bârzava se așează confortabil, adunând apele lacului între păduri și așternând la picioarele noaste priveliști incredibile.

Lacul Gozna popular însă, este cunoscut ca Lacul Văliug, fiind situat la 610 metri altitudine, iar cifre precum suprafața de 66,2 ha, bazinul hidrografic de 68   ce cuprinde apele râurilor Bârzava,  Semenic și Nera și adâncimea de 25 de metri nu fac decât să întărească importanța turistică și economică a lacului.

Este un lac de baraj artificial, construit între anii 1950 – 1953, cu scopul de a alimenta cu apă municipiul Reșița. De asemenea, produce energie electrică prin alimentarea cu apă a hidrocentralei Crăinicel şi ajută la atenuarea viiturilor. Barajul aflat între dealurile Drăguței și Stupina a fost prima construcție de acest gen din România. Este de menționat faptul că a fost proiectat și construit în totalitate de români. Barajul are 27 de metri înălțime, coronamentul acestuia având lungimea de 90 de metri iar lățimea de 3 metri.

Agrement – Lacul Gozna

Pe lângă importanța economică a Lacului Gozna, acesta este amenajat și pentru agrement. Lacul Gozna este cunoscut ca fiind unul dintre polurile distracției, deoarce pontonurile amenajate oferă muzică și răcoritoare pentru cele mai reușite petreceri cu gașca de prieteni. Este locul indicat pentru pescuit. Vă recomandăm de asemenea și o plimbare cu hidrobicicleta, până pe celalalt mal, pentru ca deconectarea de la cotidian să fie în proporție de 100%, șezlongurile sunt pregătite pentru cei dornici de a se bronza, iar pentru cei curajoși apele lacului sunt pregătite. Iarna, puteți admira frumusețea lacului de pe pârtia de ski, aflătă în apropiere.

Vă invităm cu drag să vizitați acest mic colț de Rai, pe pământ, unde mâna omului nu și-a pus prea mult amprenta.

La Lacul Gozna puteți ajunge pe traseul:

Timișoara – Buziaș – Bocșa – Reșița – Văliug (125 km)

București – Pitești – Craiova – Drobeta-Turnu Severin – Statina-Timiş –  Brebu Nou – Văliug (477 km)

Cluj-Napoca – Turda – Alba Iulia – Deva – Hațeg – Caransebeș – Văliug (312 km)

Foto: Claudiu Vatau


Caută cazare în categoria:
Cazare Banat, Cazare Crivaia, Cazare Gărâna

Citeşte şi alte articole asemănătoare despre: Natura, Obiective turistice


 

Targul-de-turism-al-romaniei-descoperimromania.ro_-jpg Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Târgul de Turism al României 2024: vacanța ta începe la ROMEXPO

Târgul de Turism al României 2024: vacanța ta începe la ROMEXPO Ești gata să-ți planifici vacanța mult visată? Te așteptăm la Târgul de Turism al României – ediția de toamnă 2024, cel mai cunoscut eveniment de profil. În perioada 21 – 24 noiembrie, ROMEXPO devine destinația pasionaților de călătorii, oferindu-le șansa de a descoperi locuri […]

0 comments
Castelul-Cantacuzino Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti

Castelul Cantacuzino – redescoperirea artei româneşti Castelul Cantacuzino coordonate GPS: 45°24’50.0″N 25°32’33.4″E Castelul Cantacuzino este situat pe Valea Prahovei în staţiunea Buşteni.  având o mare valoare istorică şi arhitecturală. A fost construit în anul 1911 de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului  Gheorghe Grigore Cantacuzino, numit şi Nababul pentru  “amintirea străbunilor și pentru adăpostul urmaşilor”. Curtea […]

0 comments
Sulina-acolo-unde-soarele-rasare-mai-devreme-Delta-Dunarii-www.DescoperimRomania-15 Lacul Gozna – relaxare și contemplare

Sulina – acolo unde soarele răsare mai devreme

Sulina – acolo unde soarele răsare mai devreme După un drum lung, din cel mai vestic punct al României, către cel mai estic, am primit răsplata mult dorită: o plimbare de o ora jumătate pe canalele Dunării. Punctul nostru de îmbarcare a fost Tulcea, locul de unde a început experiența în Delta Dunării. Aici, parcă […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *