Lacul Roșu – cel mai mare lac de baraj natural din România
Lacul Roșu este recunoscut ca unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România. Este o comoară a naturii și a patrimoniului turistic al țării noastre.
Lacul Roșu încântă prin peisajul spectaculos care cumulează o mulțime de culori, de aspecte ale naturii și culturii. Surprinde măreția munților, liniștea din adâncul acestora precum și amprenta umană din jurul lacului. Imaginea Lacului Roșu vă poate duce cu gândul la liniște sufletească, relaxare și frumos cât și la mânie, dispariție, catastrofă, neputință. De aici izvorând și legendele multiple care transpun formarea lacului într-o reprezentare de poveste.
Istoria menționează că Lacul Roșu s-a format în luna iulie 1837, când, dupa o serie de furtuni puternice și ploi torențiale, din Muntele Ucigașu s-a rupt o bucată de stâncă, blocând astfel pârâurile Licas, Oii și Roșu. Singurii martori ai calamității naturale de atunci care au rezistat să confirme episodul sunt trunchiurile de molid rămase în apă.
Acest colț al naturii se ascunde în Munții Hășmașu Mare, lângă Gheorgheni, în județul Harghita. Flora și fauna bogate și specifice Carpaților oferă zonei frumusețe și viață. Predomină pădurile de conifere în amestec cu alunul și salcia de munte. Pe versanții din preajmă crescând bradul alb, paltinul și plopul de munte. Animalele care viețuiesc aici sunt: râsul, capra neagră, lupii, cerbii, mistreții etc.
Originea numelui „Lacul Roșu” a fost dat de către ciobani. Suhardul Mic având o reflexie vișinie în lac datorată prezenței aluviunilor roșiatice aduse în special de pârâul Roșu dar și datorită calcarelor roșcate din jur.
Legenda – Lacul Roșu
Imaginea roșiatică precum și modul de formare a lacului au dat naștere unor legende bine întipărite în memoria locuitorilor din apropiere. Cea mai cunoscută atestă și numele de „Lacul Ucigaş”.
Astfel, legenda spune că în preajma lacului locuia o fată nespus de frumoasă, Estela. După cum grăiesc toate legendele din popor, și Estela se îndrăgosteşte de un tânăr fecior. Cu toate că și el o iubea, cei doi nu se pot căsători, el este trimis la armată şi nu se mai întoarce. În aşteptarea lui, fata urcă seara la izvorul din munte după apă. În drumul ei este văzută de un tâlhar care o îndrăgeşte de îndată, o răpeşte şi o ascunde în munţi. Fata refuză să-i fie nevastă şi imploră munţii să o apere. Aceștia îi ascultă rugăciunile și astfel se iscă o furtună puternică, cu tunete, ploi și vijelie. Furtuna a măturat totul în calea sa, a sfărâmat stânca, formându-se lacul în urma blocării pârâurilor iar fata şi tâlharul au rămas îngopaţi pe fundul lacului.
Lacul Roşu reprezintă astăzi o destinaţie de vacanţă îndrăgită de numeroşi turişti. Dincolo de legende și de formarea sa spectaculoasă, lacul este în prezent o zonă de agrement.
Pot fi făcute plimbări cu barca, admirând răţuştele ce dau viață lacului. Masa se poate servi la restaurantele din zonă. Mai mult, în apropiere există opţiunea drumeţiilor montane. Cele mai îndrăgite trasee sunt: Traseul Lacului Roşu, Traseul Bicaz, Traseul Vârful Suhardu Mic sau Vârful Suhardu Mare etc.
Vă așteptăm să vizitați Lacul Roșu!