Mănăstirea Bârsana – Liniștea Raiului

Mănăstirea Bârsana – colț de rai

Mănăstirea Bârsana din Maramureș


Mănăstirea Bârsana din Maramureș este un mic colț de rai pe pământ. Când poposești la Bârsana simți liniștea sufletului și binecuvântarea acestui loc.

Mănăstirea Bârsana este situată la 22 de km distanță de principalul oraș din județul MaramureșSighetul Marmației, la ieșirea din comuna Bârsana, la kilometrul 17 al drumului județean DJ186. Este poziționată pe Valea Izei, într-un colț pitoresc. Vara este plin de verdeață, iar iarna peisajul devine alb, splendid și parcă mai aproape de Dumnezeu.

Mănăstirea Bârsana este un lăcaș de cult, cu hramul celor 12 Apostoli și aparține de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Lăcașul este încărcat de smerenie și rugăciune, dar și un monument de artă populară, tipică Maramureșului, un echilibru între credință și artă. Bisericile de lemn tipice maramureșene completează tabloul acestui loc de liniște și rugăciune.

Caută cazare în Bârsana

Prima mănăstire din Bârsana a apărut în secolul al XIV – lea. Vremurile grele de război și năvălirea turcilor au dus la distrugerea lor, rând pe rând, însă oamenii locului și-au păstrat credința și au reconstruit, după fiecare distrugere, un alt lăcaș de cult.

Cea mai veche biserică din ansamblu Bârsana datează din anul 1806 și este desemnată monument UNESCO. Este o biserică din lemn, cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”. A este martora unui fenomen răspândit în Maramureș, de frica războiului și năvălitorilor, acela de strămutare. Credincioși, de frica profanării și distrugerii, au mutat mănăstirea mai aproape de sat, pe locul actual. Biserica cea mai nou, cu hramul celor 12 Apostoli, datează din anii 1993 – 1995. Este un lăcaș de lemn, cu motive populare maramureșene.

Ansamblu este completat de Aghiasmatar, o construcție pusă în centrul ansamblului. Are patru intrări, iar în mijloc o fântână. La Mănăstirea Bârsana mai puteți vedea Casa Maicilor, Casa Artistului (unde au fost adăpostiți oameni de creație), Casa Duhovnicului, Turnul – Clopotnița. De asemenea, Mănăstirea Bârsana mai deține un muzeu, ce prezintă arta populară din Maramureș, arhitectura tipică și tradițiile de pe Valea Izei, și două ateliere meșteșugărești, de țesătorie și pictură.

La Mănăstirea Bârsana veți găsi liniștea sufletului și puritatea locurilor pitorești. Când ajungeți aici simți bucuria rugăciunii, liniștea naturii și apropierea de Dumnezeu.

Aici sufletul se odihnește și ia o pauză de la viața agitată, plină de griji și tristeți.

Mănăstirea Bârsana vă bucură mintea și sufletul, prin smerenie, cadrul natural pitoresc și arta populară prezentată în ansamblul mănăstiresc!

Foto: Eugen Ștefan Lazăr


Targul-de-Turism-al-României-DescoperimRomania.ro_ Mănăstirea Bârsana - colț de rai

Începe Târgul de Turism al României 2020!

Unde pleci în vacanță anul acesta? Alege-ți destinația perfectă la TÂRGUL DE TURISM AL ROMÂNIEI! Februarie este luna ideală pentru a-ți planifica și rezerva vacanțele pentru 2020. Dacă ești un călător pasionat și organizat și vrei să ai parte de sejururi relaxante și inedite, te așteptăm la ediția de primăvară a TÂRGULUI DE TURISM AL […]

0 comments
Manastirea-Moldovita Mănăstirea Bârsana - colț de rai

Mănăstirea Moldovița – armonie între tradiție și modernism

Mănăstirea Moldovița din Bucovina  Mănăstirea Moldovița coordonate GPS: N 47.6573, E 25.5712 Mănăstirea Moldovița din Bucovina, comuna Vatra Moldoviței, este una dintre cele mai impresionante biserici din România. Construită în anul 1532 de Petru Rareș, aceasta poartă hramul „Buna Vestire” și este așezare călugărească de maici. Originalitatea acesteia se datorează amestecului armonios dintre elementele tradiționale […]

0 comments
Băile-Olănești Mănăstirea Bârsana - colț de rai

Băile Olănești și izvoarele tămăduitoare

Băile Olănești – oaza de sănătate din Vâlcea Băile Olănești coordonate GPS:  Latit. 45.201514, Longit. 24.246619 Băile Olănești este una dintre cele mai importante stațiuni balneare din România. Așezată în județul Vâlcea la poalele Carpaților Meridionali, înconjurată de păduri bogate de foioase și de un peisaj frumos și natural, stațiunea Băile Olănești, beneficiază de ape tămăduitoare […]

0 comments

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *