Biserica Domnească – primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească
Coordonate GPS: 45.1420334, 24.675529
Zona turistică Muntenia găzduiește primul monument de arhitectură religioasă de amploare din Țara Românească. Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș, situată în Ansamblul Feudal Curtea Domnească, este cea mai veche ctitorire voievodală de pe întinsul Țării Româșești.
Biserica este ctitoria lui Basarab I. Construcția acesteia a început în anul 1310 și a fost terminată în anul 1352 în cadrul reședinței voievodale din secolul al XIII-lea.
De-a lungul secolelor, lăcașul de cult a suferit numeroase transformări , ajungând de mai multe ori în stadiul de ruină, dar de fiecare dată a fost salvat, întărit și repictat. În anul 1920 biserica a fost restaurată de Comisia pentru Monumente Istorice. După o muncă anevoioasă, au fost îndepărtate straturile superioare și pictura originală a fost scoasă la iveală.
Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș – amprenta arhitecturii bizantine
Biserica oferă o splendoare arhitecturală de tip bizantin. Planul bisericii aparține tipului ”cruce greacă înscrisă” varianta constantinopolitană, încheiată cu trei abside la răsărit. Exteriorul este dominat de zidăria aparentă cu piatră de râu și cărămidă, cu rosturi de mortar sclivisit, iar ancadramentele din piatră sculptată a ferestrelor datează din secolul al XVII când biserica a fost renovată.
Datorită picturilor murale interioare deosebit de valoroase, realizate între anii 1364-1369, cât și valorii ei arhitecturale și istorice, Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș este declarată monument istoric.
În interiorul bisericii este păstrat mormântul lui Radu I Basarab, expus sub sticlă, dar și câteva resturi din veșmântul feudal cu ornamente de aur și pietre prețioase.
Accesul în Curtea de Argeș se poate face astfel:
- din București, urmând traseul: București – Pitești – Curtea de Argeș
- din Timișoara, urmând traseul Timișoara – Deva – Sibiu – Curtea de Argeș
- din Iași, urmând traseul: Iași – Tecuci – Focșani – București – Pitești – Curtea de Argeș
Cea mai apropiată gară este cea din Curtea de Argeș, un adevărat monument de arhitectură.
Adresă: Strada Negru Vodă 2, Curtea de Argeș
Program de vizitare: între orele 8:00 – 18:00
Telefon: 0248721446