Lucretia Ciobanu

Lucreția Ciobanu – Doamna Munților

Lucreția Ciobanu – Doamna Munților


Lucreția Ciobanu a reprezentat folclorul în cea mai pură formă. Doamna Munților a făcut cunoscut cântecul munților și cântecele Mărginimii Sibiului în întreaga țară și dincolo de granițe. Cele mai reprezentative melodii, care exprimă sentimente de dor, de drag, de dragoste sau de jale sunt: ”Ridică-te negură”, ”Pleacă oile la munte”, „Când vii bade-n șezătoare”, ”Bate vântu-n curmătură”, ”Cine n-are dor pe vale” și multe altele.

Doamna Munților s-a născut într-un sat pitoresc, tipic zonei Mărginimii, Topârcea, în data de 27 octombrie 1924. Din relatările artistei, aceasta îndrăgea muzica de mică și asculta cu drag sunetul fluierului la șezători în sat. La vârsta de 14 ani, a plecat în București, la sora ei, pentru a urma cursurile liceului ”Domniţa Bălaşa Brân­co­­­veanu”.

În București a descoperit și o altfel de muzică: canțonetele italienești și romanțele. A rămas fascinată de acest nou stil și a început să îndrăgească muzica și mai mult. A participat la ”Fes­tiva­lul Mondial al Tineretului şi Stu­den­ţilor”, unde a obținut mențiunea pe țară. A cunoscut nume mari ale muzici românești: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Alexandru Grozăvescu, Felician Fărcașu, Ioana Radu, Ion Cristoreanu, Petre Gusti, Ștefănescu Goangă, Ion Luican și a început să cânte pe scenă, în spectacole. Avea o forță puternică  a vocii, reușind să cânte și 4 ore în spectacole, fără microfon, în mijlocul orchestrei.

Doamna cântecelor culese din munți

A reușit să devină o emblemă a folclorului românesc prin cântecele culese din satul și meleagurile natale. Lucreția Ciobanu, care a început să fie cunoscută ca și ”Doamna Munților” a încetat să mai cânte romanțe și canțonete. A petrecut mult timp în munți și în Mărginimea Sibiului, culegând cântece și doine tipic transilvănene și cel mai mult a preferat să cânte natura și viața simplă de la țară.

Activitatea artistică a continuat, iar în anul 1955 a făcut primele înregistrări la Radio și a fost una dintre artistele care au apărut în prima emisiune difuzată în direct de Televiziunea Română, Revelion 1957.  De asemenea, a avut spectacole în întreaga țară alături de alți artiști ai folclorului românesc. Doamna Munților  reușind să strângă săli pline de oameni, dornici să îi asculte cântecele. A avut turnee și în străinătate, ducând cântecul sibienilor până în America de Nord ( în Statele Unite ale Americii și Canada).

Lucreția Ciobanu – premii pentru întreaga carieră

Pentru întreaga sa activitate artistică, care depășește jumătate de secol, Lucreția Ciobanu a primit în anul 2002, Crucea Națională pentru ”creeare și transmiterea cu talent” a unei întregi opere folclorice. distincția a fost acordată de Ion Iliescu, președintele României în perioada respectivă. De asemenea, în februarie 2004  a primit și Ordinul Meritului Cultural, în grad de Mare Ofițer, categoria D – „Arta Spectacolului”, pentru întreaga sa activitate culturală.

La cea de-a XXI – a ediție a Festivalului de Folclor ”Cântecele Munților”, ce are loc în fiecare an în Piața Mare din Sibiu, Lucreția Ciobanu a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sibiu.

Marea artistă Lucreția Ciobanu a încetat din viața anul acesta, în data de 30 septembrie, la vârsta de 90 de ani, lăsând în urmă o întreagă colecție de cântece, bazată pe folclor și tradiții specifice Transilvaniei.

Lucreția Ciobanu a fost și este o artistă care a reprezentat folclorul ca artă pură, simplă, desprinsă din munții falnici și apele repezi de munte.

 

Lasă un răspuns

Notă:Comentariile de pe acest site reprezintă punctul de vedere al celor ce le-au postat. Expresiile licențioase, atacul la persoană sau textele care nu au legătură cu articolul sau discuțiile de pe site pot duce la ștergerea comentariului.

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *