Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei este situată în partea de est a municipiului Suceava. A fost construită de Petru al II-lea Muşat, fost domnitor al Moldovei (1375 – 1391). Prima atestare documentară a cetăţii este din anul 1388. Construcţia medievală a fost realizată din piatră.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost fortificată în secolul XV de Ştefan cel Mare făcând parte din sistemul de fortificaţie construit în Moldova împotriva imperiului Otoman. Fortificarea a avut două etape, în prima etapă se ridică un nou zid de incintă cu turnuri de apărare în locul vechiului şant. În etapa a doua s-a dublat rezistenţa zidurilor și a turnurilor prin dublarea dimensiunii iniţiale, s-a construit contraescarpa şi s-a săpat noul şanţ.
De-a lungul timpului, cetatea a fost supusă numeroaselor asedii ale turcilor, în anul 1538 oştile care trebuiau să o apere au predat cetatea sultanului Soliman Magnificul. Acesta a fost uimit de bogăţiile pe care le-a găsit aici.
Cele mai importante obiective de vizitat din cetate sunt: Frontul Muşatin (sec. XIV), incinta exterioară (sec. XV), şanţul de apărare (sec. XV), zidul de contraescarpă (sec. XV) şi situl arheologic.
La Cetatea de Scaun a Sucevei se poate ajunge din:
– Bucureşti, urmând traseul: Bucureşti –Buzău – Focşani– Bacău – Roman – Suceava
– Timişoara, urmând traseul: Timişoara – Deva – Sebeş – Luduş – Bistriţa – Suceava
– Oradea, urmând traseul Oradea – Șimleu Silvaniei – Dej –Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava
– Constanţa, urmând traseul: Constanţa – Focşani – Bacău – Roman – Suceava
Cetatea este impresionantă, este o cetate păstrată şi renovată, în ea domneşte un aer medieval şi este parte a istoriei noastre naţionale.
Cetatea de Scaun a Sucevei merită vizitată şi este unul din obiectivele ce nu trebuie să lipsească de pe listă atunci când vizităm această minunată parte de ţară.